07:00 / 20.10.2021.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kvarnerski hoteli koji štite okoliš, pregovori o ulaganjima

Pregovori o ulaganjima na Kvarneru

Pregovori o ulaganjima na Kvarneru

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na Kvarneru turistički stručnjaci razgovaraju o ulaganjima, uštedama i tržištu. Nužni su i obrazovani kadrovi. 

Kako ulagati i pritom štititi okoliš i štedjeti na energentima - tema je razgovora na Kvarneru. 

- Što su oni napravili u svojim hotelima kako bi se energetska učinkovitost povećala. Upotrebljavaju obnovljive izvore energije i došli su do smanjenja troškova, govori Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

Prošle je godine Ministarstvo turizma započelo pregovore s europskom komisijom kako bi se utvrdili planovi za hrvatski turizam. 

- U kojem je sektoru turizam pozicioniran s iznosom od 2, 2 milijarde kuna i nadamo se da ćemo s početkom iduće godine moći predstaviti nacrte, naglašava Igor Radić, savjetnik u Ministarstvu turizma.

Jedna od najvećih hotelijerskih kuća na opatijskoj rivijeri, Liburnija Rivijera hoteli, već je analizirala 60% svojih objekata.

- Urađena je Strategija i objekti su podijeljeni u nekoliko kategorija, koje bismo trebali obnoviti, istaknuo je Dražen Pavlić, direktor investicija i održavanja LRH.

Jedan od strateških partnera turističkih hotelijerskih kuća je i Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu koji obrazuje potreban kadar za trenutačno tržište rada.

- Imamo pred diplomski studij i diplomski studij održivog razvoja turizma tako da ćemo sigurno participirati u sljedećim natječajima koji se tiču investicijskih ulaganja, naglašava Marinela Krstinić Nižić, prodekanica za razvoj, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija.

Cijeli skup posvećen je temeljitim pripremama izrade nacrta prijedloga Strategije turizma na održiv način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!