Na otoku Ugljanu počinje izgradnja elitnog turističkog naselja

07.02.2020.

15:01

Autor: Kristina Tartaro/Regionalni dnevnik/I.Z.

default error photo
Potpisan je ugovor o prodaji 77 hektara općinskog zemljišta slovačkoj tvrtki koja će u Lukoranu graditi urbane vile, privezište i ostale popratne sadržaje za odmor.
Na otoku Ugljanu počinje realizacija dugoočekivanog projekta izgradnje elitnog turističkog naselja.

Potpisan je ugovor o prodaji 77 hektara općinskog zemljišta slovačkoj tvrtki koja će u Lukoranu graditi urbane vile, privezište i ostale popratne sadržaje za odmor. I dok načelnik tvrdi kako projekt jamči razvoj otoka, oporba smatra da je ugovor naštetio općini.

Projekt o kojem se govori 15 godina, koji su pratile imovinsko-pravne zavrzlame, napokon, kaže načelnik općine Preko, može početi. A riječ je, smatra, o najvećem ulaganju u posljednjih desetak godina na zadarskim otocima.

- Ne samo što će otvoriti radna mjesta i pokrenuti gospodarstvo na otoku, ovaj projekt će generirati i bolju demografsku sliku, kazao je načelnik općine Preko Jure Bržić.

- Naš je fokus industrija za odmor, već smo ulagali na ovom otoku i mislimo da je ovo velika prilika i za nas i za stanovnike, ističe članica Uprave, Sitno Holding Real Estate Elena Segečova.


Oporba ne misli tako. Općinsko zemljište, tvrde, moglo se prodati po dvostruko višoj cijeni.

- Općina gubi minimalno 27 milijuna kuna jer je susjedno zemljište iste kvalitete, zona T2 prodano za 76 eura. Da stvar bude apsurdnija kupac je isti - Sitno Holding. Tamo su platili 76, Općini će 34, ističe Marijo Košta, nezavisni vijećnik.

- Radi se o cijeni koja je ispod tržišne i to je kriminal. Očito se radi o kriminalu, naglašava nezavisni vijećnik Ivica Profaca.

Na zahtjev oporbe, Ministarstvo uprave istražuje javni natječaj i odluku općinskog vijeća o prodaji.

- Postoji pravilnik o procjenama. Nitko nije koristio ništa iznad zakonskih mogućnosti. Mi smo dostavili odluku, zapisnik, to je sve u redu, očekujemo od Ministarstva pozitivnu odluku, rekao je Jure Brižić, načelnik općine Preko.

Očekuju i da će država, koja je vlasnik preostalih 300 hektara u istoj turističkoj zoni, uskoro raspisati natječaj za prodaju. Ni slovački ulagači ne vide problem. Počinju pripremati dokumentaciju kako bi što prije dobili građevinsku dozvolu i pokrenuli gradnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!