16:22 / 02.05.2019.

Autor: Borka Juras Slamić/P.F./HRT

Na plaću čekaju dva desetljeća: neke već i u mirovini

-

-

Foto: - / -

Tristotinjak radnica 2 desetljeća čeka plaće, ukupnog iznosa nešto manjeg od 10 milijuna kuna. Strpljenju je došao kraj. Bivše radnice Revije na Trgu sv. Marka tražit će da se država odrekne svojih potraživanja.
U jednom od najduljih stečajeva u Hrvatskoj, onome bivše šibenske tekstilne tvrtke Revije, ni na 22. ročištu ništa se nije pomaknulo s mrtve točke. Za kupnju Revije nije stigla nijedna ponuda.  A kako kupaca nema, nema ni novca za radnice.

Strpljenju radnica je, čini se, došao kraj. Bivše radnice Revije na Trgu sv. Marka tražit će da se država odrekne svojih potraživanja i pomogne da se završi jedan od najduljih stečajeva u Hrvatskoj. Reklo bi se da uče iz iskustva jer dio potraživanja dobile su prije šest godina nakon velikog prosvjeda u Šibeniku. Odlazak u Zagreb, zajedno sa sidikalnim povjerenikom, najavile su za mjesec dana.

Stečaj Revije traje već 18 godina. Bilo je zaintersiranih kupaca, no sve su ponude odbijene. Na nekoliko posljednjih ročišta nema zainteresiranih kupaca, cijene nekretnina koje se prodaju padaju, a 300-tinjak radnica gotovo 2 desetljeća čeka plaće, čiji je ukupni iznos nešto manji od 10 milijuna kuna.

U stečaju, u kojem su najveća žrtva kao i uvijek dosad radnice, sada većinom s minimalnim mirovinama i na rubu egzistencije, prisiljene su svoje odavno teško zarađene plaće tražiti prosvjedima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!