12:22 / 09.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Na potresom stradalom području Banovine jača interes za obnovu poljoprivrede

Na potresom stradalom području Banovine jača interes za obnovu poljoprivrede

Na potresom stradalom području Banovine jača interes za obnovu poljoprivrede

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Raste broj poljoprivrednika s potresom stradalog područja u Petrinji, Glini, Sunji i Sisku zainteresiranih za obnovu te gospodarske djelatnosti, a o tome svjedoči i njihovo sudjelovanje na radionicama o mogućnostima i uvjetima obnove poljoprivrednog potencijala na Banovini.

Predavači, inače savjetnici Ministarstva poljoprivrede, u utorak i srijedu zainteresiranim su poljoprivrednicima dali i upute o ostvarenju avansne garancije kroz Natječaj za provedbu tipa operacije 5.2.1. "Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala".

Taj treći, pojednostavljeni natječaj za obnovu poljoprivrednih potencijala, po ubrzanoj je proceduri otvoren i prijave su u tijeku do 28. ožujka ove godine.

Svrha natječaja, kako je rečeno, dodjela je potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog potresom 22. ožujka 2020. i potresima od 28. prosinca, kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje.

Cilj je ovih mjera, naglasili su predavači Andrea Ćosić i Marko Mraović, da se obnovom poljoprivrednog potencijala osjetno narušenog potresima, osigura održivost poljoprivredne proizvodnje i izvor prihoda stanovništvu ruralnih prostora, a kako bi se spriječilo propadanje poljoprivrednih gospodarstava i iseljavanje iz ruralnih područja.

Prihvatljivi korisnici Mjere 5, koja se odnosi na obnovu poljoprivrednog te proizvodnog potencijala, su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili registrirane u jedinstvenom registru domaćih životinja, a pčelari moraju biti registrirani i u evidenciji pčelara i pčelinjaka u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu.

Visina javne potpore je 100 posto od ukupno prihvatljivih troškova projekta, a rok za podnošenje zahtjeva i dostavu potvrde o podnošenju zahtjeva do 28. ožujka u podne.

Poljoprivrednici su na radionicama dobili odgovore i na brojna pitanja o tome što je poljoprivredni potencijal, koji su troškovi prihvatljivi, na kojim je područjima obnova prihvatljiva, koje su mogućnosti ishođenja predujma i slično.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!