Na potresom stradalom području Banovine jača interes za obnovu poljoprivrede

09.03.2022.

12:22

Autor: M.M./HRT/Hina

Na potresom stradalom području Banovine jača interes za obnovu poljoprivrede

Na potresom stradalom području Banovine jača interes za obnovu poljoprivrede

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Raste broj poljoprivrednika s potresom stradalog područja u Petrinji, Glini, Sunji i Sisku zainteresiranih za obnovu te gospodarske djelatnosti, a o tome svjedoči i njihovo sudjelovanje na radionicama o mogućnostima i uvjetima obnove poljoprivrednog potencijala na Banovini.

Predavači, inače savjetnici Ministarstva poljoprivrede, u utorak i srijedu zainteresiranim su poljoprivrednicima dali i upute o ostvarenju avansne garancije kroz Natječaj za provedbu tipa operacije 5.2.1. "Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala".

Taj treći, pojednostavljeni natječaj za obnovu poljoprivrednih potencijala, po ubrzanoj je proceduri otvoren i prijave su u tijeku do 28. ožujka ove godine.

Svrha natječaja, kako je rečeno, dodjela je potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog potresom 22. ožujka 2020. i potresima od 28. prosinca, kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje.

Cilj je ovih mjera, naglasili su predavači Andrea Ćosić i Marko Mraović, da se obnovom poljoprivrednog potencijala osjetno narušenog potresima, osigura održivost poljoprivredne proizvodnje i izvor prihoda stanovništvu ruralnih prostora, a kako bi se spriječilo propadanje poljoprivrednih gospodarstava i iseljavanje iz ruralnih područja.

Prihvatljivi korisnici Mjere 5, koja se odnosi na obnovu poljoprivrednog te proizvodnog potencijala, su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili registrirane u jedinstvenom registru domaćih životinja, a pčelari moraju biti registrirani i u evidenciji pčelara i pčelinjaka u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu.

Visina javne potpore je 100 posto od ukupno prihvatljivih troškova projekta, a rok za podnošenje zahtjeva i dostavu potvrde o podnošenju zahtjeva do 28. ožujka u podne.

Poljoprivrednici su na radionicama dobili odgovore i na brojna pitanja o tome što je poljoprivredni potencijal, koji su troškovi prihvatljivi, na kojim je područjima obnova prihvatljiva, koje su mogućnosti ishođenja predujma i slično.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!