10:05 / 24.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

"Na proljeće moguća ponuda MOL-u za otkup dionica INA-e"

Foto:  Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministri su uoči sjednice Vlade odgovarali na novinarska pitanja.
Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić odgovorio je uoči sjednice Vlade na novinarsko pitanje hoće li u njegovu mandatu krenuti proces povratka INA-e u hrvatske ruke.

- Vjerujem da hoće, nema razloga da ne bude. Kao što sam rekao jučer. Sljedeće proljeće očekujemo završetak ove analize te našu ponudu prema mađarskoj strani. Konzultanti trebaju procijeniti vrijednost i trebamo imati kredibilnu procjenu INA-inog biznisa.

Ako se pokaže da posao nije isplativ?

- To je isto opcija. O tome ćemo razgovarati ako i kada daju takvu procjenu.

Na upit treba li ministar financija Zdravko Marić inzistirati "na čvrstom proračunu" i povećanju samo osnovice od 6,12 posto, Tomislav Ćorić kaže da nas je takav proračun doveo ovdje gdje i jesmo.

- Makroekonomski smo tu gdje jesmo, vi ste svjesni tih podataka. Ta politika stabilnih financija i odgovornih odluka, bez obzira na to tko što kaže i želi, to nas je dovelo gdje jesmo. Nisam siguran da su svi toga svjesni.

Dodaje da stabilne javne financije dovode do većeg kreditnog rejtinga i niske kamatne stope.

- Pa to se ne događa preko noći. Narušiti taj dobar posao, nema smisla.

Što se tiče ideje uređenja koeficijenata, Ćorić kaže da se oformi ekipa koja će to napraviti ili uzmete konzultant.

- To može potrajati nekoliko mjeseci, ali s obzirom da nepravilnosti u sustavu postoje desetljećima, mislim da par mjeseci nikoga ne bi trebali zabrinjavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!