Na sajmovima Nautika i Dani lova i ribolova 360 izlagača

22.02.2023.

14:09

Autor: I.B./Hina

Svečano otvorenje 30. međunarodnog sajma nautike i 5. sajma opreme za lov i ribolov

Svečano otvorenje 30. međunarodnog sajma nautike i 5. sajma opreme za lov i ribolov

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Na Zagrebačkom su velesajmu otvorena su dva sajma - 30. nautika i 5. dani lova i ribolova, na kojima se do nedjelje, 26. veljače predstavlja oko 360 izlagača iz 30-ak zemalja, a na sajmu nautike je izloženo 250 plovila, uz 23 hrvatske premijere plovila.

Na sajmu Nautika predstavlja se više od 280 izlagača iz 27 zemalja, a održava se u sedam paviljona, na više od 15.000 metara četvornih izložbenog prostora. Na tom se sajmu ponovno predstavlja vrhunsku ponudu jahti i glisera, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za nautiku, opremu za ronjenje, jedrenje i druge sportove na vodi, i sl.

Na Danima lova i ribolova izlažu 84 izlagača iz osam zemalja, održava se u jednom paviljonu, a nezaobilazno je mjesto susreta mnogobrojnih lovaca, proizvođača, ribiča, trgovaca i udruženja u ovom dijelu Europe.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša istaknula je kako na jubilarnom sajmu Nautika izlažu najbolji hrvatski mali brodograditelji, koji pariraju najjačim svjetskim proizvođačima plovila. Našu nautiku odlikuje izvrsnost i ukupnost nautičke ponude, rekla je.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver iznio je podatak kako je Hrvatska šesta destinacija u svijetu za dolazak i boravak mega jahti.

Potvrdio je da je nautika jedan od vodećih sektora u hrvatskom turizmu, uz podatke kako je lani na našem dijelu boravilo 54.000 stranih jahti, što je 5,3 posto više nego godinu ranije.

Smatra da pandemija ostaje iza tog sektora, ali i kako je globalna kriza uvjetovana ratom u Ukrajini rezultirala ovogodišnjom najavom manjeg broja dolazaka mega jahti u Hrvatsku.

S druge strane, kako je istaknuo, čarter djelatnost lani je gotovo u potpunosti dosegnula 2019. godinu - lani je registrirano 81.000 najmova, što je samo jedan posto manje nego 2019. godine.

Hrvatska čarter flota, inače, broji 4.250 plovila, a to je 325 plovnih objekta manje nego 2019. godine.

- Hrvatska je svjetska destinacija broj jedan u iznajmljivanju jahti i brodica bez posade", zaključio je Bilaver, ističući uz ostalo da su ulaganja u morske luke nastavljena i u novom programu Konkurentnost i kohezija u vrijednosti 87 milijuna eura.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je sajam nautike velika čast za grad koji nije na moru, pogotovo što je to jedini kopneni nautički sajam u Hrvatskoj.

To je lijepa tradicija koja se nastavlja već 30 godina, a bila je prekinuta dvije godine za vrijeme trajanja pandemije, istaknuo je Tomašević, koji je posebno pohvalio hrvatske brodograditelje. Mali brodograditelji koji su uspjeli preživjeti krizu na sajmu Nautika će dobiti mogućnost za daljnji poslovni uspjeh, a neka od njihovih plovila bit će i prodana na sajmu, naglasio je.

Na Nautici su, inače, prisutni gotovo svi značajni domaći brodograditelji koji su, kako je istaknuto na otvorenju, prepoznali sajam kao mjesto gdje hrvatska poslovna izvrsnost, tradicija i iskustvo nailaze na oduševljenje posjetitelja i nautičara.

Dani lova i ribolova sajam su na kojem se predstavljaju novi proizvodi i oprema, a važan je i za promociju i razvoj lovnog i ribolovnog turizma, s obzirom da pruža i uvid u mogućnost razvoja lovnog turizma na kontinentalnom području Hrvatske u suglasju s prirodom.

Očekuje se da će sajmove tijekom pet dana obići više od 20 tisuća posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!