Na sajmovima poljoprivrede te hrane i zdravog življenja 292 izlagača

01.12.2022.

14:10

Autor: Hina/HRT/R.S.

Otvorenje međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro

Otvorenje međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Na međunarodnim sajmovima poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro te hrane i zdravog življenja, koji su otvoreni u četvrtak na Zagrebačkom velesajmu i trajat će do nedjelje, predstavljaju se 292 izlagača iz 21 zemlje, među ostalim proizvođači poljoprivredne mehanizacije i opreme, OPG-ovi, proizvođači zdrave hrane i sl. 

Direktorica ZV-a Renata Suša istaknula je da se poljoprivreda vratila u glavni grad, odnosno na ZV.


- Ovi sajmovi važna su platforma u predstavljanju svih tema iz područja poljoprivrede, hrane i održivog življenja, rekla je Suša, dodavši kako se sajmovi održavaju u šest paviljona i na 16.000 četvornih metara izložbenog prostora.


Istaknula je kako je cilj ZV-a pozicioniranje sajma kao središnjeg poljoprivrednog događanja u RH. Sajmovi se, inače, održavaju u vrijeme mirovanja poljoprivrednih aktivnosti, a trajat će do nedjelje, 4. prosinca.


Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović rekao je da ta komora predstavlja više od 70.000 OPG-ova, istaknuvši ujedno da se hrvatska poljoprivreda trenutno suočava s izazovima o kojima nije mogla ni sanjati.


- Stvoren je jedan ozbiljan konflikt između ciljeva zajedničke poljoprivredne politike i trenutne situacije na terenu, budući da su poljoprivrednici suočeni s ogromnim izazovima u proizvodnji, kako zbog energetske situacije, tako i zbog poremećaja u globalnom lancu opskrbe, rekao je Jakopović.


Upozorio je i na veliki rast troškova u proizvodnji, što se u konačnici prelilo i na potrošače. Naglasio je kako je cilj strategije poljoprivrede do 2030. godine da vrijednost poljoprivredne proizvodnje dođe do 30 milijardi kuna godišnje, no sada smo tek na 20-ak milijardi kuna. Prema Jakopoviću, Hrvatska ima ogroman pad prihoda u poljoprivrednoj proizvodnji, pogotovo u određenim sektorima.


Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak naveo je kako su Hrvatskoj, temeljem Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, na raspolaganju EU sredstva od 3,8 milijardi eura za programsko razdoblje od 2023. do 2027. godine, uz veću omotnicu nacionalnog proračuna.

Vezano uz realizaciju programa ruralnog razvoja, rekao je kako je ugovoreno više od 21 milijarde kuna. Isto tako, za nabavu poljoprivredne mehanizacije, traktora i kombajna, ugovoreno je oko milijarde kuna.


Po podacima koje je iznio, Hrvatska je lani, u odnosu na godinu prije, imala 7,5 posto više novoregistriranih traktora. Majdak je uz ostalo naglasio da je Hrvatska među prvih sedam zemalja EU po broju zaštićenih proizvoda vezano uz standarde kvalitete, oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla.


Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet smatra da se radi o sajmovima s impresivnim brojkama, što po njemu nagoviješta novu energiju i novi puls koji se događa na sve vibrantnijem prostoru Zagrebačkog velesajma. Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir podsjetila je da će sajmovi biti velika prilika za razmjenu iskustava.


Svi izazovi koji sada stoje pred poljoprivrednicima zahtijevaju primjenu novih tehnika i tehnologija u poljoprivredi o kojima poljoprivrednike, ali i lokalne zajednice treba informirati, educirati i stvarati okvir za jačanje ukupne održivosti poljoprivredne proizvodnje, poručila je.


Sajmove prati i bogat popratni program, uz niz stručnih i znanstvenih predavanja. Tako će se primjerice održati okrugli stolovi o kvaliteti hrane, urbanoj poljoprivredi, obnovljivim izvorima energije, kao i o aktualnim temama, kao što su npr. "Proizvodnja hrane u RH - umire li uzgoj svinja?", "Zeleni plan i održiva poljoprivreda", "Digitalna poljoprivreda", ili seminar AgriFood-Tech@CroAgro 2022 - Inovativne tehnologije za poljoprivredu i prehrambenu industriju, itd. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!