Ribić nakon sjednice GSV-a: Situacija je teška, ali nije dramatična

13.10.2021.

12:28

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Izjave nakon sjednice GSV-a

Izjave nakon sjednice GSV-a

Foto: HTV / HRT

Na tematskoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, raspravljalo se o rastu cijena i troškova života.

Pregled pogledajte u prilogu Dijane Kovaček:

Iz tjedna u tjedan rastu cijene derivata, a to uvijek potakne val poskupljenja hrane, prijevoza i troškova stanovanja.

Socijalni partneri, predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca razgovarali su kako će Vlada ublažiti taj udar na standard građana. 

- Naše je mišljenje, barem sindikalne strane, da problem nije te dimenzije kao što je moglo biti obrnuto. Da smo vodili one ekonomske politike koje dovode do deflacije, do zatvaranja radnih mjesta, stečajeva, smanjivanja plaća, smanjivanja javne potrošnje i tada bi imali puno, puno težu i goru situaciju nego što imamo danas. Situacija nije dramatična, teška je, ako se stvari budu razvijale, intervenirat će se, rekao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.

- Logično je da idemo i na relativno intenzivno podizanje minimalne plaće. Kao što znate do 31.10. Vlada mora donijeti tu odluku, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Idemo sad hipotetski: Vlada danas donese odluku o snižavanju trošarine i za dva tjedna cijena nafte ponovno poraste.. hoćemo li još jedanput spustiti, pa za dva tjedna opet, pa ćemo tako iterativno tako raditi? Plivajuće trošarine neke zemlje su uvele, mi nismo to dosad imali u našem sustavu. Najbolje pitajte njih za njihova iskustva. Razgovarao sam davnih dana o tome, nisam siguran da je možda bilo i najbolje rješenje. Mi zasad to kao takvo nismo imali u našem sustavu, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!