Na snagu stupila Vladina odluka o ograničenju cijena 30 proizvoda

18.09.2023.

19:35

Autor: Dijana Kovaček/A.V./Dnevnik/IMS/HRT

Od danas su u trgovinama ograničene cijene 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda. Time je na snagu stupila jedna od mjera iz Vladina jesenskog paketa pomoći u inflaciji. Cijene odabranih proizvoda, podsjetimo, trebale bi biti niže od 10 do čak 53 posto. 

Na policama trgovina nove, ograničene cijene za 30 proizvoda. Najviša maloprodajna cijena odnosi se na sve vrste proizvoda u pojedinim kategorijama. Kupci, kao i obično podijeljenih mišljenja o Vladinu potezu. 

- Mislim da je odlično i svaki cent je bitan svima nama u Hrvatskoj.

- Da su htjeli dobro činiti, mogli su to napraviti davnih dana.

- Nego su čekali kraj turističke sezone, pobiranje PDV-a, da se proračun napuni, a vi, rajo.. što vam Bog da!, samo su neki od komentara građana. 

Najnovije Vladino ograničavanje cijena pomoći će građanima, neće izazvati nestašicu niti naštetiti malim trgovcima uvjeren je premijer. 

- Ovo su mjere za koje smatramo - prvo da će zaštititi naše građane, pogotovo one koji imaju najmanja primanja, drugo - da će dovesti do konkurencije na tržištu i time da će se smanjiti cijena proizvoda ne samo ovih nego brojnih drugih i tako da ćemo primiriti tu inflatornu situaciju, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Ograničavanja cijena za 30 proizvoda itekako je dobrodošla mjera smatra sindikalist Krešimir Sever, a uvjeren je i da prostora za snižavanje cijena ima još i više. 

- Tih trideset artikala koji su krenuli s današnjim danom zapravo pripadaju jednoj užoj skupini od nekakvih 50-tak artikala koji su najčešće traženi dakle tu je već s te strane pogođeno. Naravno za sve te kritičare koji će reći, nije to trebalo pa nama to ne treba, nekom drugom treba, ali onome kome to doista treba njemu je to itekako dobrodošlo, rekao je Sever. 

Iako se krivnja za rast cijena često svaljuje na trgovce i njihove marže, analiza maloprodaje u Hrvatskoj, kaže Andrej Grubišić, pokazuje drugačije.

- Da ne postoji nikakva statistička povezanost mjerena rigidnim statističkim metodama korelacije i determinacije - između promjena u stopama inflacije i promjenama u stopama profitnih marži. 

Inflacija je, čini se, dosegnula maksimum tijekom ljetnih mjeseci, a smanjivat će se ponajviše zbog nadolazeće recesije u europodručju - kažu u HUP-u.

- Osim ovih dogovora koji su se postigli u zadnje vrijeme, puno veći faktor je da u europodručju dolazi do pada cijena poljoprivredno- prehrambenih proizvoda, rekao je glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić

U nastavku godine, kaže Stojić, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj trebala bi padati i u prosincu biti na razini od 4 do 4 i pol posto.

Nije bilo pritužbi 

Silvana Skočajić javila se za središnji Dnevnik HTV-a iz Zagreba. 

- S obzirom na to da su proizvodi ograničene cijene označeni s crno-bijelom oznakom malo su neprimjetne i teško ih je uočiti uz sve druge oznake tako da građani malo imaju problem zamjećivati te cijene osim ako ciljano ne idu kupovati baš te proizvode, izvijestila je.

Vlada je naime u četvrtak donijela odliku o oznaci koja može biti i u crno-bijeloj varijanti kao i u boji, ali se trgovački centri nisu snašli te bi verzije u boji trebale doći tek od idućeg tjedna.

- Ministarstvo gospodarstva i Državni inspektorat koji je zadužen za provođenje i kontroliranje odluke o ograničavanju cijena kažu da nisu zaprimili nikakve pritužbe, rekla je Skočajić te naglasila da ograničena cijena vrijedi za sve marke pakiranja troslojnog toaletnog papira od 10 rola.


DM je ograničio cijene, ali ih zasad nije označio vidljivom oznakom. 

"... dm je učinio zakonski zahtjevnije prilagodbe na 92 od ukupno 17.500 proizvoda već u subotu i umanjio cijene. Preostali proizvodi, na koje se odnosi Odluka već su imali istu ili nižu cijenu od one definirane Odlukom Vlade. S obzirom da je označavanje proizvoda Odlukom Vlade RH navedeno kao stečeno pravo, a ne obveza, samo označavanje proizvoda je u razmatranju, te nije provedeno, priopćio je Ivan Horvat, menadžer marketinga i odnosa s javnošću u dm-u.

Mali trgovci zabrinuti 


Iz Osijeka se u središnji Dnevnik javila HRT-ova Marina Gantar

- Iz Saveza udruge malih trgovaca koja okuplja 350 poslovnih subjekata kažu da su snizili sve cijene od ponoći kad je Vladina odluka stupila na snagu. Kažu međutim i da nisu u istim startnim pozicijama kao veliki kada pregovaraju s proizvođačima i dobavljačima, a baš su oni ti koji imaju visoke cijene. Smatraju zato da bi baš proizvođači i dobavljači trebali biti ti koji će sniziti cijene te bi svi zajedno trebali podnijeti teret krize. Mali prodavači su upozorili i da bi se moglo dogoditi da neki artikli budu neisplativi za prodaju zbog čega će nestati s polica, a velike trgovine to bi mogle nadomjestiti s privatnim robnim markama, rekla je Gantar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!