18:42 / 11.04.2019.

Autor: Magdalena Šipić/HRT

Na što obratiti pažnju, kad je pršut u pitanju

-

-

Foto: - / -

Stručno povjerenstvo ima Pravilnik s jasnim i nedvosmislenim parametrima koji potpuno isključuju subjektivan stav ocjenjivača.
Velika je odgovornost na stručnom povjerenstvu koje je ocjenjivalo pršute koji će biti izloženi na Nacionalnom sajmu pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda. Sajam se u Sinju otvara danas, a s povjerenstvom je na "slatkim mukama" bila i naša splitska ekipa.

Dvanaest uzoraka, a šampionsko mjesto - samo jedno. Postoji Pravilnik. S jasnim i nedvosmislenim parametrima koji potpuno isključuju subjektivan stav ocjenjivača. Kad je pršut u pitanju, pozornost valja usmjeriti baš na sve!

Mladim snagama sinjske, splitske i kninske strukovne škole pršut nije nepoznanica. No, osim dekoriranja i serviranja, nakon godina suradnje, naučit će ga - i ocjenjivati.

A posla im neće nedostajati.

Proizvodnja pršuta, zaštićenih oznakom izvornosti i zemljopisnoga podrijetla, posljednjih godina raste, baš kao i izvoz. Ali, ni uvoz nije zanemariv. Zato valja ulagati u nove proizvodne kapacitete. Na godinu proizvedemo i 350 tisuća komada. A, samo za podmirenje domaće potražnje trebalo bi nam - barem dvostruko više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!