07:41 / 28.12.2018.

Autor: HRT

Na sud već stigao prijedlog stečaja za "3. maj"

Foto: ilustracija, Duško Marušić/PIXSELL

Foto: ilustracija, Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predstavnici SMH - Industrijskog sindikata, SSSH i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta sastali su se i raspravljali o budućnosti brodogradilišta "Uljanik" i "3. maj".
Na Trgovačkom sudu u Rijeci zaprimljen je prijedlog Financijske agencije (Fina) za pokretanje stečaja u Brodogradilištu "3. maj", a predmet je dodijeljen stečajnoj sutkinji Ljiljani Ugrin, doznaje se od predsjednice suda Ike Mohorović.

Stečajna sutkinja otvorit će prethodni stečajni postupak, a u roku od 60 dana od podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja bit će dogovoreno ročište za raspravu o pretpostavkama za njegovo otvaranje.

Fina je nakon 120 dana neprekidne blokade računa "3. maja" bila dužna zatražiti otvaranje stečaja. Trećemajci su s vjerovnicima pokušavali deblokirati račun "3. maja" barem na jedan dan, ali im to nije uspjelo, pa je prošli vikend, do nedjelje 23. prosinca, ispunjen uvjet o neprekidnoj blokadi od 120 dana.Ako se do 25. siječnja ne pojavi strateški partner, "3. maj" će doista morati u stečaj, rečeno je nakon sastanka predstavnika Sindikata metalaca Hrvatske  - Industrijskog sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ubrzo nakon sastanka Trgovački sud u Rijeci priopćio je da je zaprimio prijedlog stečaja "3. maja". 

Pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak izjavio je, nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima na kojem ih je izvijestio o trenutačnom stanju u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, da već nekoliko potencijalnih strateških partnera pregledava podatke. Dodao je da obvezujuće ponude očekuju nakon 18. siječnja.

"Nakon što je Uprava Uljanika odlučila da Kermas Energija Danka Končara više nije potencijalni strateški partner, počeo je novi proces pronalaska potencijalnog stateškog partnera", rekao je Novak, dodavši da se za "data room" prijavilo nekoliko potencijalnih partnera.

Kaže i da im se obraćaju respektabilna europska i svjetska brodogradilišta koja su zadovoljna tehničkom opremljenošću brodogradilišta i znanjem ljudi, ali traže pregled knjiga prije eventualne obvezujuće ponude, s tim da su većinom zainteresirani za 3. maj, a neki i cijelu Uljanik grupu. "'Data room' bit će otvoren do 18. siječnja, nakon čega u roku tjedan dana očekujemo da će u Uljanik d.d. pristići obvezujuće ponude", rekao je Novak.
Mladen Novosel (SSSH) izjavio je kako nema sumnje da su za stanje Uljanik grupe najodgovornije uprave. Uprave su trebale najmanje prije godinu dana ovako reagirati, a ne čekati da više nema za plaće i repromaterijal. Jedina šansa je da se do 25. siječnja pojavi neki strateški partner i da sjednemo i vidimo što je činiti, istaknuo je.

- Očekujemo da uprave društva iznađu model da do 15. ili 20. siječnja isplate barem minimalnu plaću jer je cijela ova priča moguća samo ako radnici budu imali od čega živjeti. Ako do 25. nema strateškog partnera, onda je neminovan stečaj, dodaje Novosel.

Sindikati se nadaju nastavku brodogradnje u Puli i Rijeci

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u "3. maju" Juraj Šoljić izrazio je nadu da do stečaja "3. maja" neće doći, nego će se uspjeti do 25. siječnja naći partner koji će nastaviti brodogradilišnu djelatnost u Rijeci.

I Đino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku, ističe da žele strateškog partnera koji će se fokusirati na brodogradnju i sačuvati brodogradnju u Puli i Rijeci. Kako bi radnici preživjeli dok čekaju strateškog partnera, Šverko je pozvao Vladu ili resorno ministarstvo da donese hitnu mjeru pomoći.

- Horvat: Fina će predati zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u 3. maju 

Obersnel: Godina izgubljena besplodnim pregovaranjem Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je kako je pokretanje stečajnog postupka u 3. maju uslijedilo nakon izgubljene godine u kojoj se besplodno pregovaralo s Kermas energijom Danka Končara, iako je mnogima, istaknuo je, bilo jasno od početka da tako postavljen koncept Bruxelles ne može prihvatiti.

- Ovo sve je rezultat neodgovornosti Uprava Uljanika i 3. maja, koje su odobravale međusobne ogromne pozajmice bez osiguranja. Odgovornost je prije svega, ustvrdio je, na Upravi Uljanik grupe koja nastavlja i u novom sastavu s takvom praksom, zadržavajući direktora 3. maja na njegovoj poziciji. On je najodgovorniji za odobrenje pozajmice Uljanik grupi, rekao je Obersnel i pozvao Upravu Uljanik grupe i Vladu da učine sve što mogu da se izdvoji 3. maj iz te grupacije te da se dpronađe strateški partner. 

Komadina: 3. maj ide u stečaj, a potražuje 10 pouta više nego što duguje

Primorsko-goranski župan upozorava na štetne odluke bivše Uprave, među kojima je i pozajmica 3. maja Uljaniku od čak 523 milijuna kuna. Ali i Vlada je, kaže, presporo reagirala. "3. maj je u apsurdnoj situaciji. Firma ide u stečaj, koja više potražuje nego što duguje. I to 10 puta. To je jednostavno nonsens", poručuje Zlatko Komadina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!