07:19 / 02.01.2018.

Autor: HRT

Na svjetskim burzama cijene dionica porasle najviše od 2013.

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za svjetska tržišta kapitala 2017. godina nije bila loša. Gospodarstvo je raslo, tvrtke su bilježile pozitivni rezultat, a cijene dionica zabilježile najveći rast od 2013. godine. No pogled prema 2018. nije optimističan.
Za svjetska tržišta kapitala 2017. godina nije bila loša. Gospodarstvo je raslo, tvrtke su bilježile pozitivni rezultat, a cijene dionica zabilježile najveći rast od 2013. godine.  No pogled prema 2018. nije optimističan.

Bez obzira na to što je prošla godina bila vrlo stabilna, možemo očekivati da će opet doći crni dani za burzu, možda ne u ovoj već u 2019. godini, rekao je Jasper Lawler, analitičar tržišta London Capital Group.

Iako je godina bila pozitivna, pravi izazovi za tržišta tek slijede.

Politika i tržište su se nevjerojatno isprepleli ove godine. S jedne strane smo imali realna očekivanja poslovnog sektora, a s druge strane sva moguća obećanja predsjednika Donalda Trumpa. Iako je prihvaćena njegova porezna reforma, nije ništa učinio kada je riječ o infrastrukturnim projektima. Isto tako velike korporacije nisu vratile svoj novac u Sjedinjene Države, rekao je Justin Urquhart Stewart, direktor koorporativnog razvoja Seven Investment Managment.

Analitičari smatraju i da bi ubuduće najviše mogli rasti sektori koji su najviše osjetljivi na gospodarska kretanja, s obzirom da se očekuje i ubrzanje rasta.
Pitanje je, međutim, koliko će povećana potrošnja utjecati na rast potrošačkih cijena. Ako ojača inflacija, idućih bi godina američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Što se Brexita tiče, očekujemo manje-više istu priču kao i u proteklih godinu dana i to će konstantno pritiskati tržišta, kaže Jasper Reimers, analitičar u tvrtki Vertex Capital.

Ipak, ulagači su optimistični, kaže Reimers, no upozorava da postoji i rizik od daljnjeg jačanja eura, što ne bi pozitivno utjecalo na europske izvoznike.

Tečaj eura porastao je, naime, u proteklih godinu dana prema američkom dolaru za više od 14 posto, pa se probio iznad razine 1,20 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!