Na svjetskim burzama vlada nesigurnost, u fokusu rast kamata

24.12.2022.

07:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Rast kamata

Rast kamata

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo vrlo nesigurno, pa bi jedan dan cijene dionica porasle, a već drugi pale, ovisno o procjenama ulagača do koje će razine zbog visoke inflacije središnje banke povećati kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,9 posto, na 33.203 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,2 posto, na 3.844 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 10.497 bodova.

Pad S&P 500 i Nasdaqa treći tjedan zaredom posljedica je strahovanja ulagača da će američka središnja banka povećati kamatne stope na više razine nego što se procjenjivalo.

Unatoč agresivnom povećanju kamata Feda od početka godine, američko gospodarstvo i dalje snažno raste.

Naime, konačna procjena pokazala je da je u trećem tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao 3,2 posto na anualiziranoj razini, više nego što je prvotno procijenjeno.

Podaci s tržišta rada pokazali su, pak, da je prije tjedan dana broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao na 216.000, manje od očekivanih 222.000.

Ti podaci pokazuju da su gospodarstvo i tržište rada i dalje vrlo snažni, što će i dalje podržavati visoku inflaciju.

To, pak, znači da bi Fed mogao povećati kamate na više razine nego što se očekivalo i da bi se na tim razinama mogle zadržati dulje nego što se očekivalo.

Snažni gospodarski pokazatelji navest će Fed da zadrži nogu na gospodarskoj kočnici i nastavi zaoštravati monetarnu politiku. A to znači da postoji rizik da se s povećanjem kamata pretjera, što bi se snažno odrazilo na gospodarstvo, objašnjava Liz Ann Sonders, strateginja u tvrtki Charles Schwab.

I dok ove godine solidno raste, iduće bi gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Tržište prelazi iz faze zabrinutosti oko toga koliko će Fed povećati kamate u fazu zabrinutosti u vezi recesije iduće godine u SAD-u, ali vjerojatno i globalno. A to znači i da su procjene zarada kompanija za iduću godinu previsoke, kaže Matt Stucky, portfelj menadžer u tvrtki Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Zbog agresivnog povećanja kamata Feda, S&P 500 indeks na putu je najvećeg godišnjeg gubitka od financijske krize 2008. godine.

U ovo doba godine obično cijene dionica rastu jer investicijski fondovi i drugi veliki investitori uljepšavaju svoje portfelje, što je uobičajeno za kraj godine.

No, analitičari kažu da bi ove godine taj inače uobičajeni rast cijena mogao izostati ili će biti vrlo slab.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,9 posto, na 7.473 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3 posto, na 13.940 bodova, a pariški CAC 0,8 posto, na 6.504 boda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!