10:41 / 20.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Na svjetskoj ljestvici talenata Hrvatska na 54. mjestu od ukupno 63 zemlje

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Hrvatska je u odnosu na lani poboljšala svoju ocjenu s 37,84 na 42,74. Prvorangirana Švicarska ima ocjenu 100.
Na Svjetskoj ljestvici talenata 2018., koju izrađuje Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, Hrvatska se ove godine nalazi na 54. mjestu od ukupno 63 zemlje, izvijestili su iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost, partnerske institucije IMD-a.

Hrvatska je u odnosu na lani poboljšala svoju ocjenu s 37,84 na 42,74. Prvorangirana Švicarska ima ocjenu 100.

Izvješće ocjenjuje sposobnost zemlje da izgradi, privuče i zadrži nadarene ljude kako bi stvorila bazu talentiranih osoba potrebnih za povećanje konkurentnosti i rast gospodarstva.
Izvješće IMD-a temelji se na tri ključna faktora: "ulaganje i razvoj" - podizanje kvalitete obrazovnog sustava kroz javne investicije u cilju povećanja broja talentiranih osoba u zemlji, potom "faktor privlačnosti" - sposobnost zemlje da zadrži svoje nadarene osobe i privuče ih iz inozemstva te "faktor spremnosti" - mogućnost zemlje da udovolji zahtjevima tržišta rada za potrebnom radnom snagom i stvaranjem baze talentiranih osoba.

Na ovogodišnjoj tablici poslije Švicarske slijede Danska, Norveška, Austrija, Nizozemska, dok se na dnu ljestvice nalaze Slovačka (59.), Kolumbija (60.), Meksiko (61.), Mongolija (62.) i Venezuela (63.). Od zemalja novih članica EU-a, najbolje su rangirane Estonija (28.), Slovenija (30.), Češka (37.), Poljska (38.) i Mađarska (49.).

I ove godine, ističu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost, europske zemlje dominiraju na ljestvici talenata. Od prvih 15 mjesta, 11 se odnosi na europske zemlje.

Hrvatska je najbolje pozicionirana po faktoru ulaganja i razvoja (39.). Kao prednosti pritom se ističu izdvajanje za obrazovanje po učeniku (po postotku BDP-a po glavi stanovnika nalazi se na 11. mjestu) te omjer učenika i profesora u osnovnim i srednjim školama (12. odnosno 9. mjesto). Kao nedostatak navodi se nedovoljno ulaganje kompanija u trening zaposlenika (posljednje, 63. mjesto).

Prema razvijenosti zdravstvene infrastrukture Hrvatska je na 44. mjestu, a po parametru prakse za vrijeme školovanja na 60. mjestu.
Po faktoru sposobnosti zemlje da zadrži kvalitetnu radnu snagu i privuče strane talentirane osobe Hrvatska se nalazi gotovo na samom dnu, na 60. mjestu. Kao prednost izdvojen je indeks troškova života (14. mjesto), a nedostatak je u privlačenju i zadržavanju talentiranih osoba, gdje je posljednja, 63. I prema rezultatima ocjenjivanja motivacije zaposlenika u lošoj je poziciji, na 62. mjestu.

Kod faktora spremnosti zemlje da udovolji zahtjevima tržišta za kvalificiranom radnom snagom Hrvatska se nalazi također na začelju, na 62. mjestu. Najbolje je rangirana po znanju stranih jezika (31.), a nedostaci su joj u području dostupnosti osoba s financijskim vještinama (63.), međunarodnim iskustvom višeg menadžmenta (63.) te dostupnosti kompetentnog višeg menadžmenta (63.).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!