12:21 / 08.11.2019.

Autor: Mladen Sirovica/T.V./HRT

Na Svjetskom gospodarskom forumu o Zapadnom Balkanu

-

-

Foto: - / -

Na sastanku Svjetskoga gospodarskog foruma u Ženevi danas su nastavljeni razgovori o zapadnom Balkanu i jačanju gospodarskih odnosa.
Premijer Andrej Plenković boravi u Ženevi, na sastanku Svjetskoga gospodarskog foruma. Nakon što se jučer sastao s predsjednikom Foruma Bergeom Brendeom, danas se nastavljaju razgovori o zapadnom Balkanu i jačanju gospodarskih odnosa.

Ipak, nezaobilazne su i političke teme, ponajprije odnos Srbije i Kosova, ali i odgođeni pregovori Sjeverne Makedonije i Albanije o pristupanju Europskoj uniji. 

Predsjednik WEF-a Brende naglasio je da "bez investicija nema napretka na zapadnom Balkanu, ali da situacija nije loša kako se čini, unatoč političkim izazovima".

Aleksandar Vučić je poručio kako nisu tako entuzijastični po pitanju eurointegracija kao Sjeverna Makedonija i Albanija.

- Nikoga nećemo moliti za ulazak u taj klub, samo neka nam EU kaže želi li nas ili ne, poručio je Vučić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je naglasio kako će naša zemlja nastojati tijekom predsjedanja Vijećem EU-a dobiti konsenzus vezano za početak pristupnih pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom.

- Poduzeli smo sve mjere, među ostalim promijenili i ime, kako bi se približili ulasku u EU. Naravno da smo nezadovoljni što se taj proces odgodio, kaže premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev

Uz čelnike desetak država, na skupu sudjeluju predstavnici niza velikih europskih i svjetskih institucija. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!