19:52 / 09.03.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

[VIDEO] Na terenu s poreznim inspektorima

Nadzor fiskalizacije

Nadzor fiskalizacije

Foto: HTV / HRT

Svi obveznici fiskalizacije dužni su nakon isporuke robe ili usluge, koja je plaćena gotovinom ili karticom, odmah putem internetske veze omogućiti Poreznoj upravi nadzor prometa. Je li to doista tako, provjeravali su u redovitom obilasku poreznih obveznika. S njima je bila i ekipa HTV-a. 

Prošlog ponedjeljka otvorile su se terase, od ovog porezni inspektori idu u nadzor. Sve počinje narudžbom, a nakon plaćanja računa slijedi prva provjera: je li račun u realnom vremenu evidentiran u Poreznoj upravi. Nakon toga na redu je otkrivanje pravog razloga dolaska. Broji se novac u blagajni, provjeravaju detalji.

Češće se obilaze oni koji ponavljaju prekršaje

- Provjeravali su račune da li štima, da li je kucano sve na vrijeme, kad i gdje, provjeravali su polog i dokumentaciju za polog, kaže konobar Matija Lacković. Inspektori su na terenu svakodnevno. Dok terase nisu bile otvorene, provjeravali su one koji su radili. Češće obilaze one koji ponavljaju prekršaje.

- U razdoblju od siječnja do kraja veljače izvršili smo zajedno sa Carinskom upravom 1106 poreznih nadzora. Utvrđeno je 835 poreznih negativnosti te je izdano prekšrajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu preko 5 milijuna kuna, kazala je Dalija Brkić, voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije u Poreznoj upravi.

Nakon kafića, na redu je cvjećarna

Nakon što je cvijeće kupljeno, račun izdan i plaćen, slijedi službeni dio posjeta. Provjeravali su, kaže cvjećarica Tomislava Šimunić - stanje računa u blagajni, cijene na ružama i je li sve po propisu. Posla ima i sve je bilo uredno, dodaje. Brojni poduzetnici mjesecima nisu imali ni kune prihoda u blagajni. Iz Nacionalne udruge ugostitelja pozivaju ih da, unatoč teškoj situaciji, ne pokušavaju varati državu. 

Oni s nepravilnostima gube potpore

- Želim apelirati svim ugostiteljima u državi da prijavljuju sve i fiskaliziraju sve račune. Oni kod kojih se otkriju nepravilnosti - izgubit će potpore za očuvanje radnih mjesta i fiksne troškove. Novac će morati vratiti HZZ-u. Samim tim ugrožavaju egzistenciju svojih radnika i svog biznisa, poručuje Marin Medak.

Od ove godine provjeravaju se i samoposlužni uređaji. I kod njih računi moraju biti fiskalizirani u realnom vremenu, a aparati prijavljeni na adresi na kojoj se nalaze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!