18:17 / 06.12.2020.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/M.M./HTV

Na valu optimizma cijene najvažnijih indeksa porasle oko 12 posto

-

-

Foto: - / -

Pojava prvih cjepiva dala je vjetar u leđa sektorima koji su bili pogođeni koronom, a to je bankarski sektor, energetski sektor i svi sektori vezani uz putovanja i turizam.
Kako su počele pristizati sve bolje vijesti o cjepivu protiv COVID-a i skorom početku njegove distribucije, reagirale su gotovo sve svjetske burze. Taj rast dobro je vidljiv od kraja listopada pa sve do danas.

Jedan od najvažnijih indeksa njujorške burze S&P porastao je u malo više od mjesec dana oko 12 posto. Sličan val optimizma zbog cjepiva zahvatio je i Zagrebačku burzu, gdje je u istom razdoblju indeks Crobex porastao oko 10 i pol posto.

Pojava prvih cjepiva dala je vjetar u leđa sektorima koji su bili pogođeni koronom kroz cijelu ovu godinu, a to je bankarski sektor, energetski sektor i svi sektori vezani uz putovanja i turizam, kaže Danijel Delač, član Uprave Interkapitala.

Optimizam zbog cjepiva zahvatio je i Zagrebačku burzu. Cijene dionica porasle su u posljednjih mjesec dana oko 10 posto, a cijene turističkih čak oko 15 posto.

Kao i u ostatku Europe i doma je zapravo prevladao pozitivan impuls cjepiva, gdje su se pojavila očekivanja da bi iduća turistička sezona trebala biti svakako bolja nego što je ova sezona bila, kaže Davor Špoljar, analitičar Erste banke.

No i turističke i energetske dionice još će trebati neko vrijeme da im se cijene vrate na pretkriznu razinu. Jer još je dosta nepoznanica i u svjetskom i u domaćem gospodarstvu.

Vrlo vjerojatno hrvatska ekonomija i dobar dio svjetskih ekonomija neće samo zabilježiti oporavak u obliku slova "V", znači nagli oporavak na razine prije korone, ali možemo reći da zasad burze imaju vjetar u leđa, rekao je Delač. 

Baš kao što pad cijena na burzama često nagovijesti dolazak loših vremena, tako sada ovaj rast, povezan s početkom primjene cjepiva, svakako budi nadu u oporavak domaćeg i svjetskog gospodarstva.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!