16:34 / 10.05.2019.

Autor: M.Š./Hina

Na Vinistri objavljeni ohrabrujući podaci o izvozu hrvatskih vina

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Više od 140 izlagača, od čega 80-ak vinara, okupilo se na 26. međunarodnoj izložbi vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo Vinistra, koja se od 10. do 12. svibnja održava u porečkoj dvorani Žatika.
Više od 140 izlagača, od čega 80-ak vinara, okupilo se na 26. međunarodnoj izložbi vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo Vinistra, koja se od 10. do 12. svibnja održava u porečkoj dvorani Žatika.Vinistra je otvorena u petak, a tom je prigodom istarski župan Valter Flego istaknuo kako je to jedna od najznačajnijih manifestacija u regiji i u velikoj je mjeri pridonijela da se Istra pozicionira kao vrhunska destinacija za ljubitelje vina diljem svijeta.

- Danas kada se osvrnemo na sve što je učinjeno i postignuto s ponosom možemo ustvrditi da smo odabrali pravi put. Vino je dio našeg regionalnog identiteta i stvorio je od Istre prepoznatljiv brend na globalnom tržištu, poručio je Flego.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević smatra da Vinistra daje snažan doprinos brendiranju Istre kao eno-gastro-turističke destinacije.

- Želimo cijelu Hrvatsku brendirati kao zemlju vina, kako bi i Dalmacija i Slavonija postale perjanice eno i gastro ponude i time doprinijele razvoju turizma, naglasio je Kovačević.

Istaknuo je da Hrvatska ima ogroman potencijal u proizvodnji vina.

No, "s proizvodnjom od 70-80 milijuna litara godišnje ne možemo biti zadovoljni, ali zato ohrabruje podatak da smo u prošloj godini u odnosu na 2017. godinu povećali izvoz vina za 25 posto", rekao je Kovačević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!