11:14 / 10.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Na Vladi prihvaćena izvješća o poslovanju APN-a i poslovnih zona

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je na sjednici u Banskim dvorima donijela dvije odluke.
Vlada je u četvrtak prihvatila izvješće o poslovanju Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama te o poslovanju poslovnih zona u 2018. godini.

Proračun APN-a za 2018. godinu iznosio je 205,5 milijuna kuna, a utrošeno je 111 milijuna kuna ili 54 posto. Ukupni prihod te agencije u 2018. godini iznosio je 282,7 milijuna kuna, a rashodi 177,1 milijun kuna. 

U izvješću o  poslovanju slobodnih zona u Republici Hrvatskoj u 2018. godini, kaže se da je u 2018. godini (kao i u 2017.) poslovalo 11 slobodnih zona i to na kopnenom području sedam, a na lučkom četiri.

U slobodnim zonama poslovala su ukupno 89 korisnika koji su zapošljavali 2.885 radnika. Ukupni prihodi svih korisnika slobodnih zona iznosili su 1,97 milijardi kuna što je 9,3 posto više nego u prethodnoj godini, a korisnici su ostvarili dobit u iznosu od 150,45 milijuna kuna ili 35,7 posto više nego u prethodnoj godini.

Ukupan izvoz iz slobodnih zona, uključujući i isporuku dobara na tržište Europske unije, iznosio je 1,01 milijardu kuna ili 4,3 posto više nego u prethodnoj godini, kaže se u izvješću. 

Vlada je u četvrtak predložila i izmjenu zakona o provedbi uredbe Europske unije o prometu drva i proizvoda od drva.

Radi se o usklađivanju s EU-ovim propisima, kojim se umjesto dvogodišnjeg izvješćivanja Europske komisije propisuje obveza jednogodišnjeg izvješćivanja o uvozu drva i proizvoda od drva iz trećih zemalja na područje Europske unije, odnosno Republike Hrvatske, te o samom prometu između država članica, radi sprječavanja stavljanja na tržište nezakonito posječenog drva i proizvoda od drva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!