08:27 / 17.01.2018.

Autor: HRT

Na Vladin poziv za savjetnika oko Ine stiglo sedam ponuda

-

-

Foto: - / -

I Fitch je u svojim izvješćima prepoznao gospodarske pokazatelje, makroekonomiju, gospodarski rast, posebno situaciju u javnim financijama - na temelju svega toga RH je zaslužila povećanje kreditnog rejtinga za jednu stepenicu, rekao je ministar.
Na natječaj za savjetnika Vlade za moguću kupnju i naknadnu prodaju dionica Ine dosad je pristiglo sedam ponuda, a moglo bi ih biti ukupno desetak, rekao je ministar financija Zdravko Marić u emisiji "A sada Vlada". Istaknuo je da je poziv poslan na 20-ak adresa, i to najeminentnijim kućama u tom području te da interes postoji kod svih, ali i da se neki nisu javili zbog, kako je naveo, mogućeg konflikta interesa, jer su možda u prošlosti bili savjetnici MOL-a.

"Treba nam malo vremena da sve to na jedan kvalitetan način iščitamo, jer radi se o kompleksnoj materiji. Postoji i procedura - ministarstva zaštite okoliša i energetike i financija zadužena su da ponude proanaliziraju, nakon toga ćemo Vladi dati sažetak ponuda. Hoće li ići smjer sužavanja kruga potencijalnih savjetnika ili ćemo se odmah odlučiti za jednog, to ostaje za vidjeti", rekao je Marić. Određeno vrijeme za proučavanje pristiglih ponuda, objasnio je, potrebno je jer se od savjetnika traže tri faze u postupku:  faza pripreme, savjetovanje u samoj kupnji dionica i treća faza koji bi bili daljnji razgovori, strateško promišljanje, eventualni partneri Ine i sl.

I premijer Andrej Plenković rekao je na saborskom 'aktualcu' kako je na poziv Vlade pristiglo sedam ponuda renomiranih financijskih kuća da budu konzultanti u postupku otkupa udjela u Ini.

Vlada, kazao je Marić, želi pomoći brodogradilištu Uljanik pa je odobrila jamstvo za kredit od 96 milijuna eura, no upitno je hoće li ga Europska komisija odobriti. Rekao je da je to izazov koji traje već više od 30 godina. Kada zbrojimo koliko se ulagalo i plaćalo, taj problem se opet otvara, mi smo kao Vlada odgovorni, a znamo da ne možemo od toga bježati. Moramo biti odgovorni i prema zaposlenicima i prema održavanju proizvodnje, a da smo sretni i zadovoljni, naravno da nismo, dodao je. Očekuje da će do kraja siječnja dobiti nekakav pravorijek da Vlada vidi kojim smjerom može ići.

Govoreći o Fitchovu boljem kreditnom rejtingu RH, ministar je istaknuo da je Vladin konačni cilj što raniji povratak u investicijski rejting i nastaviti će komunicirati i prema agencijama za rejting i prema financijskoj industriji, kako doma, tako i globalno. U veljači i ožujku će svoje prognoze o rejtingu RH dati Moody's i S&P, Marić kaže da čekamo njihovu objavu, za to vrijeme nastavljamo svojim ritmom i tempom. Na stranim tržištima već se i vidi bolji rejting RH, Marić je rekao da tržišta idu i korak ispred kreditnih rejtinga agencija. Objasnio je da se cijena kamata koju plaćamo sastoji od referentne kamatne stope i premije koju plaća svaka zemlja, a referentna kamatna stopa je već neko vrijeme na povijesnom minimumu.

Ministar je govorio o restrukturiranju autocesta, to je Vladin projekt za koji je zadužen ministar Oleg Butković. Kazao je da od ukupnog duga od oko 5 mlrd. €, prva četvrtina je restrukturirana refinanciranjem međunarodnog tržišta, drugu i treću će restrukturirati na domaćem tržištu jer za to interes postoji, a razgovori su u poodmakloj fazi. Podsjetio je na činjenicu da smo prije nekoliko godina govorili o prodaji, koncesioniranju, monetizaciji autocesta, a danas imamo potpuno drugačiji model gdje RH upravlja stvarima i na adekvatan način prepoznaje vrijednost i važnost autocesta i cesta.

Smatra da je priča o HŽ-u već godinama teška, konzumira mnogo proračunskog novca, a rezultati iziskuju dodatne napore. Vjeruje da Vlada ima dovoljno snage i mogućnosti i tu napraviti iskorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!