07:11 / 28.04.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Na Wall Streetu oprez, u fokusu rezultati kompanija

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Na Wall Streetu se jučer trgovalo oprezno, a dobri poslovni rezultati kompanija ohrabrili su ulagače, pa su zabrinutosti u vezi slabljenja gospodarstva, a rasta kamata bile u drugom planu.

Dow Jones ojačao je 61 bod ili 0,19 posto, na 33.301 bod, a S&P 500 0,21 posto, na 4.183 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,01 posto, na 12.488 bodova.

Nakon oštrog pada dan prije, indeksi su se jučer stabilizirali, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim financijskim rezultatima niza kompanija. Među najvećim je dobitnicama bila dionica Microsofta, nakon što je taj softverski div u poslovnom izvješću objavio procjene o rastu budućih prihoda. Znatno je poskupila i dionica Vise jer ta kartičarska kuća očekuje rast prihoda iznad onih prije pandemije koronavirusa. I većina drugih kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestila je o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Od 176 kompanija, koje su dosad objavile izvješća, njih 80 posto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari procjenjivali. Obično očekivanja nadmaši oko 66 posto kompanija.

- U poslovnim izvješćima ima podbačaja, koji su ozbiljno kažnjeni, no više je prebačaja, koji su dobro nagrađeni. Ipak, s rastom kamata i prinosima na 10-godišnje obveznice blizu 2,8 posto, postavljaju se pitanja o rastu i valuacijama, kaže Rob Haworth, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Dan prije burzovni su indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zaronio na najnižu razinu od kraja 2020. godine jer se očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke. Fed je na sjednici u ožujku povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, sve je jasnije da će Fed i kasnije agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Ulagače zabrinjavaju i vijesti o širenju koronavirusa u Kini, što je dovelo do 'zatvaranja' Šangaja i nekoliko drugih gradova. To će, pak, usporiti ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Rast europskih gospodarstava bit će, pak, usporen zbog rata u Ukrajini. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 7.425 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,27 posto, na 13.793 boda, a pariški CAC 0,48 posto, na 6.445 bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!