"Nafta kao mehanizam za manipulaciju tržištima"

01.11.2022.

19:43

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Rusko postrojenje za proizvodnju nafte u Neftogorsku

Rusko postrojenje za proizvodnju nafte u Neftogorsku

Foto: Alexander Manzyuk/File Photo / REUTERS

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC+ od danas smanjuje globalnu proizvodnju nafte za dva milijuna barela dnevno. Zbog nesigurnosti koja vlada na tržištu, cijena nafte raste i pada. Nakon dva tjedna rasta, na londonskom se tržištu ipak spustila na gotovo 94 dolara. Trgovce zabrinjava i moguće usporavanje kineskoga gospodarstva zbog epidemioloških mjera. Sjedinjene Države s visokim se cijenama bore korištenjem naftnih rezervi.

Desetljeća suradnje sada su na tankom ledu. Unatoč molbama SAD-a da ne smanjuju crpljenje nafte uoči izbora za američki Kongres, Saudijska Arabija i zemlje članice OPEC-a nedavno su učinile suprotno. Najava o smanjenju proizvodnje nafte, unijela je nemir na tržišta. Porasle su cijene. Kako bi ih obuzdao, američki predsjednik u prodaju je pustio naftu iz zaliha.

- U strateškim rezervama imamo 400 milijuna barela nafte. To je više nego dovoljno za svako hitno smanjenje. Nastavit ćemo stabilizirati tržišta i snizivati cijene na vrijeme. Nestabilnost na tržištu prouzročili su postupci drugih zemalja, kaže američki predsjednik Joe Biden.

Službeni Rijad kritizira američke metode kontrole cijena.

- Pojedinci troše svoje zalihe nafte, iscpljuju ih. Koriste se njima kao mehanizmom za manipulaciju tržištima, a građanima tvrde da je svrha ublažiti nestašicu. Svatko ima pravo na izbor, ali moja je dužnost objasniti svijetu da bi gubitak naftnih zaliha mogao biti bolan u idućim mjesecima, ističe princ Abdulaziz bin Salman.

Washington smatra da Rijad svojom naftnom politikom ide na ruku Rusiji, pridruženoj članici OPEC-a plus. Naime, visoke cijene nafte pomažu Vladimiru Putinu financirati ruski ratni stroj i potkopavaju učinak zapadnih sankcija.

- Oni koji odbiju biti marioneta za postizanje ciljeva Zapada, protiv njih se uvode sankcije i ekonomska ograničenja. Globalna kriza pogađa sve. Globalni događaji prerasli su u sustavnu krizu, pogotovo u području ekonomije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Iako je od početka invazije količina uvezene ruske nafte u Europsku uniju pala za 20 posto, Europa i dalje ostaje najveći uvoznik fosilnih goriva iz Rusije.

Njemačka kao najjača europska industrija, iz Rusije uvozi 34% svoje sirove nafte, i to uglavnom putem naftovoda Družba. Petog prosinca na snagu će stupiti europski embargo na uvoz ruske sirove nafte morskim putem.

- Previsoke cijene energenata još su jedan veliki test za našu zemlju i Europu. Nema sumnje da se cijene električne i toplinske energije, plina, nafte i ugljena moraju spustiti na razinu koja je prihvatljiva za građane i za naše tvrtke, napominje njemački kancelar Olaf Scholz.

Francuska je već tražila da se iranska i venezuelska nafta vrati na tržište.

Saznanja o prodaji iranskih dronova Rusiji, tu mogućnost čine manje vjerojatnom. Mađarska, Češka i Slovačka crno zlato dobivaju južnim krakom ruskog naftovoda Družba.

Kao slamka spasa za odmak od ruske nafte, moglo bi se pokazati povećanje kapaciteta Jadranskog naftovoda, čime bi Hrvatska postala još važnije čvorište.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!