Nafta najskuplja u posljednjih sedam tjedana

15:50 / 17.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Rastu cijene nafte

Rastu cijene nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte na međunarodnim tržištima najviše su u posljednjih sedam tjedana pod utjecajem napora EU-a za uvođenje zabrane uvoza iz Rusije i očekivanja veće potražnje nakon ublažavanja kineskih mjera zaključavanja vezanih uz COVID.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je u podnevnoj trgovini u odnosu na prethodno zatvaranje za 1,26 dolara, na 115,50 dolara. Na američkom tržištu je povećana za 1,17 dolara, na 115,37 dolara.

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak nisu uspjeli uvjeriti Mađarsku da skine veto na predloženi embargo na uvoz nafte iz Rusije. No neki diplomati smatraju da bi na summitu od 30. do 31. svibnja mogla biti dogovorena postupna zabrana uvoza ruske nafte.

Cijene podupire i nada u oporavak potražnje zbog ublažavanja mjera zaključavanja u Kini, ali i rastuće geopolitičke napetosti između EU-a i Rusije ubog švedskog i finskog pristupanja NATO-u.

Potporu cijeni donijele su i brojke koje pokazuju da su članice OPEC-a i partnerski proizvođači, među kojima je Rusija, u travnju proizvele daleko manje od količina iz sporazuma za postupno ublažavanje rekordnih rezova proizvodnje tijekom pandemije 2020. godine.

Tu je i mogući daljnji pad zaliha goriva u SAD-u. Očekuje se da će tjedna izvješća o zalihama pokazati rast zaliha sirove nafte i pad zaliha derivata i benzina. OPEC je u ponedjeljak objavio da je cijena barela košarice nafte njezinih članica vrijedila 113,07 dolara i poskupila 70 centi u odnosu na prethodni radni dan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!