Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2

26.09.2022.

16:52

Autor: M.Š./Hina/HRT

Plinovod Sjeverni tok 2 u Lubminu u Njemačkoj

Plinovod Sjeverni tok 2 u Lubminu u Njemačkoj

Foto: Fabrizio Bensch/File Photo / REUTERS

Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, kojim su trebale biti udvostručene isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao tijekom noći, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik operatera, navevši kao mogući uzrok curenje plina.

- Vlasti u Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Rusiji odmah su obaviještene, dodao je Ulrich Lissek, glasnogovornik operatera čije je sjedište u Švicarskoj.

U noći s nedjelje na ponedjeljak tlak je u dijelu plinovoda koji prolazi podmorjem pao sa 105 na sedam bara.

- Negdje sigurno postoji rupa, samo nitko ne zna gdje, rekao je Lissek, dodajući da je istraga u tijeku.

U njemačkom ministarstvu tvrde da ne znaju uzrok.

- Trenutačno smo u kontaktu s regulatorima kako bismo razjasnili situaciju. Još nije jasan uzrok ni točne činjenice, stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva.

Kompanija koja upravlja plinovodom tvrdi da plin ne curi u Lubminu, na sjevernu Njemačke.

- Da curi u Lubminu, čuli biste, rekao je glasnogovornik.

Gazprom je poručio da pitanja o incidentu treba proslijediti operateru, koji je pred sudom u Švicarskoj zatražio zaštitu od vjerovnika. Sud mu je nedavno produljio rok za restrukturiranje financija.

Plinovodom Sjeverni tok 2 trebao se dopremati ruski plin kroz Baltičko more do Njemačke. Dovršen je potkraj prošle godine.

SAD mu se protivio, tvrdeći da će povećati ovisnost Europe o ruskom plinu.

Kritizirala ga je i Ukrajina, žaleći se da će izgubiti prihod od tranzita ruskog plina.

Njemačka ga je zbog ruske invazije na Ukrajinu stavila na led i pokušava pronaći nove izvore nabave plina.

U trenutku kada ga je njemački kancelar Olaf Scholz blokirao zbog ruske invazije na Ukrajinu, u plinovodu je isporuku čekalo 300 milijuna kubnih metara plina, navodi Reuters.

Plinovod je okupio ruski Gazprom, njemački E.ON i Wintershall Deau, nizozemski Gasunie te francuski Engie, ali mnogi su partneri odustali od sudjelovanja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!