18:22 / 07.04.2021.

Autor: Renata Waldman/Dnevnik/B.A./HRT

Voćari spašavaju što se spasiti može

Voćka pod snijegom

Voćka pod snijegom

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Naglo zahladnjenje koje je pogodilo Hrvatsku najviše je nevolja donijelo voćarima. Već treću godinu voćari u Slavoniji imaju, zbog iznimno hladnog vremena u vrijeme cvatnje, goleme gubitke, osobito na ranim sortama. Posebice je teško u našičkom kraju gdje se prošle noći temperatura u voćnjacima spustila na -5 stupnjeva.

Posjetili smo voćnjak u kojemu se noćas palilo sijeno da bi se cvjetne pupove spasilo od smrzavanja. Nisu uspjeli. Ivica Čeme iz Našica u bratovu voćnjaku već utvrđuje štetu. 

 

- Nažalost, brat nije imao snage jer nije ovo prvi put ove godine da je smrznulo. Dvadesetog trećeg je smrznulo -7, onda su uglavnom stradali prvi redovi, kaže Čeme. 


Sada svi - urod od bar 6 tona trešanja. 


- Često se znalo dogoditi da do 10. travnja znaju doći ovako niže temperature, poglavito u zadnjih nekoliko godina na ovom području to se redovito događa, kaže Ivica Lovrinčević iz Ministarstva poljoprivrede. 

Posjetili smo i šljivik koji se - da bi se spasilo što se spasiti da - tretira aminokiselinama i mikroelementima. Jer i ova bi noć mogla biti pogubna za voćke. 


- Pošto se i sutra i preksutra očekuju mrazevi, mislim da ćemo imati najveće štete do sada, govori nam Ivica Devald iz Našica. 


- Ovo je bila milina, obećavalo je maksimalan urod. Ovaj voćnjak od 2 ha je dao prije 5 godina 100 tona šljiva. Prošle godine smo imali 30-tak tona, kaže Đuro Kadić iz Našica. 


Ove će, strahuju, biti i manje. A ulaganja u proizvodnju sve veća. 


- Dolazi u pitanje i opstanak te voćke jer ona nakon nekoliko godina, ako nema roda, gubi i ne stvara više rodne pupove, tako da sama voćka propada, objašnjava Darko Cerovski, predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice. 


Unatoč svim naporima našički će voćari i ove godine teško ostvariti zaradu. Tim više jer su vremenski ekstremi sve češći, a cijene njihovih proizvoda - niže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!