15:54 / 03.07.2018.

Autor: M.M./Hina

Nagodba u Agrokoru prihvaćena s 80,2%!

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Agrokorovi vjerovnici u srijedu su izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina.
Agrokorovi vjerovnici izglasali su nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina. Za nagodbu u Agrokoru tako su glasovali vjerovnici s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Sada svi prisutni vjerovnici moraju potpisati zapisnik, čime je ročište gotovo.  Sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.

Na ročištu su pravo glasa imali vjerovnici s ukupno 33,7 milijardi kuna tražbina, od čega je na ročištu u Ciboni prisutno oko 450 predstavnika vjerovnika s tražbinama ukupno vrijednim 31,86 milijardi kuna.

Predstavnici vjerovnika su nešto prije 14 sati izglasali da svi prisutni vjerovnici s osporenim tražbinama također imaju pravo glasa o nagodbi.

Nakon što je u stanci točno izračunato koliko će vjerovnika i s koliko tražbina imati pravo glasa, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić je izvijestila da su vjerovnici s ukupno 8,43 milijarde kuna osporenih tražbina također dobili pravo glasa.

Taj iznos pribrojen je ranijem ukupnom iznosu nenamirenih tražbina s pravom glasa u iznosu od 25,3 milijarde kuna te tako pravo glasa imaju predstavnici vjerovnika s ukupno 33,75 milijardi kuna odnosno 2.978 vjerovnika.

Od tog ukupnog iznosa tražbina, 66,7 posto je potrebno da bi nagodba bila izglasana.Adris grupa je, nakon izglasavanja nagodbe u Agrokoru, priopćila da ostaje kod svojih ranije izloženih argumenata zbog kojih nije podržala nagodbu te da će ustrajati u zaštiti svojih interesa.

Kad je krenulo ročište izvanredni povjerenik Fabris Peruško dao je svoj prijedlog koje će od osporenih tražbina biti priznate. O tome su trebali glasati vjerovnici i onda je tu njegovu odluku trebao prihvatiti Trgovački sud. Ta procedura se morala poštivati.

Zanimljivo je da se od kompletnog iznosa tražbina, dugova koji nisu podmireni,  gotovo 2 milijarde nije pojavilo na ročištu. Devedeset i tri posto tražbina se pojavilo, a 7% ovdje nije zastupljeno.

Sutkinja je iskazala nezadovoljstvo zato što izvanredni povjerenik Peruško nije dostavio detaljan plan, broj i imena ljudi koji imaju pravo glasovati. Te se podatke po njoj tajilo.

Iz Zagrebačkog holdinga dali su primjedbu zbog činjenice da je u popis isplaćenih sredstava bilo uneseno 19,2 milijuna kuna za koje tvrde da nikad nisu isplaćeni.

Bile su primjedbe Erste banke, a i one taktičke prirode od Adris grupe, odnosno njegove odvjetnice te odvjetnika Ivice Todorića.

Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina glasanje se nije provodilo dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije koju je razvila Agrokorova kompanija m-Start "m2voting".

Planira se da će proces implementacije nagodbe trajati između tri i četiri mjeseca.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao 'lex Agrokor' donesen je 6. travnja prošle godine. Cilj je zakona postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati na održiv i stabilan način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!