18:24 / 13.12.2018.

Autor: I.B.Z./I.H./HRT

Nagrade za pokretanje biznisa

-

-

Foto: - / -

Ni Matiji ni Roku novac nije ono što ih pokreće, no ipak će Matiji dobro doći nagrada od 5 000 kuna koju je osvojio za svoj pametni senzor.
Mnogi koji pokreću vlastiti posao u tome vide dobru priliku. Već u studentskim danima može im pomoći mreža poduzetničkih inkubatora. U njima uz pomoć mentora bruse ideje, a natjecanja su prilika da ih i ostvare.

Roko Koštan
je student politologije, no neće u politiku, nego u poduzetnike. Osnovao je internetsku stranicu "Doktor društva" koja će mladima biti od pomoći u pripremama za maturu.

"Mislim da bi bilo puno bolje ići u poduzetništvo, znamo da za političare i ljue u javnim službama koriste naziv uhljeb, ja definitvno ne želim biti jedan od tih, želim zajedno s drugima stvarati bolje društvo i mislim da to možemo kroz poduzetništvo", rekao je.

Matija Srbić pak razvija pametni senzor, koji sprječava da djeca odlutaju iz kuće ili vrtića. "Uvijek mi je bila ideja raditi nešto što me stvarno zanima, nešto što je kreativno, inovativno, nešto što ne postoji. Dakle, to su neke smjernice koje sam odlučio pratiti i što me potaknulo da krenem svojim putem, nego da radim za nekoga nešto što postoji", kazao je.

Agencija za malo gospodarstvo i inovacije nastoji natjecanjima i preko mreže inkubatora pružiti mladima znanje o poduzetništvu koje na fakultetu nisu imali priliku steći.

"Upravo je naš cilj kroz ovaj program bio da spriječimo odljev mozgova iz Hrvatske, da omogućimo mladima da ukoliko imaju znanje i nekakvu ideju, da tu ideju komercijaliziraju", rekla je Magdalena Dovečer iz HAMAG BICRO Službe za podršku.

Ni Matiji ni Roku novac nije ono što ih pokreće, no ipak će Matiji dobro doći nagrada od 5 000 kuna koju je osvojio za svoj pametni senzor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!