Najave za kruzere bolje nego ikada

03.02.2023.

06:59

Autor: Ivica Džuzel/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Kruzer u luci Gaženica

Kruzer u luci Gaženica

Foto: HTV / HRT

Nakon dvije pandemijske godine u minusu, kružna putovanja Jadranom vratila su se na tržište u punom sjaju, a najave za ovu godinu bolje su nego ikada prije. Iako se često napominje da imamo malo koristi od kruzera i kako su to gosti koji stvaraju najveće gužve, a najmanje troše - oni koji svakodnevno prate broj uplovljavanja i zbrajaju novac od prihoda, tvrde da i nije baš tako.

U zadarskoj Gaženici tvrde da nisu jeftini. Cijene su kao u Grčkoj i Italiji, izuzev Venecije koja je svijet za sebe.

- U Veneciji je naravno super skupo i tu se naplaćuje 15-20 eura po putniku, kod nas je nekih 7 ili 8. Imate luke koje su manje atraktivne, to su lijepi gradovi, ali su manje poznati od Venecije i Ravenne, tu su pristojbe na razinama Hrvatske, kaže Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja iz Lučke uprave Zadar. 

Nakon pandemije u Splitu kažu da još nije vrijeme za poskupljenja. Zato je Gradsko vijeće i ostalo pri postojećim cijenama.

- Taksa sada nedavno izglasana je negdje oko 5.300 eura za kruzer veličine Fantazije s 3 tisuće putnika, to su samo takse, a nama ide još otprilike isto, kaže Vicko Vrgoč, rukovoditelj Operativnog centra Lučke uprave Split. 

Kad uplovi kruzer živne cijeli Split pa i srednja Dalmacija, sve do Nacionalnog parka Krka ili imotskih jezera, dodaju u Lučkoj upravi.

Ugostitelji u gradu istina najmanje zarade, ali tu su vodiči, prijevoznici, kulturni djelatnici, organizatori izleta, suvenirnice, obiteljska gospodarstva.

- Evo jedan primjer je da u danu velikog kruzera 70 posto ljudi u tom danu bude na tvrđavi Klis, kaže Vrgoč. 

Iako bi uvijek moglo biti i bolje, skuplje i u Dubrovniku gdje je lani uplovilo više od 400 kruzera i gdje je već uspostavljena kontrola kretanja putnika po gradu. oprezno govore o višim cijenama. Pitali smo hoće li poskupjeti u ovoj godini?

- Nećemo. Što se tiče kruzerskih taksi, mi smo to partnerski najavili tvrtkama da se mogu pripremiti na trošak, a jednako nastavljamo i u ovoj godini, ističe gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Pola milijuna gostiju s kružnih putovanja uplovit će ove godine u Dubrovnik. Moglo bi se bogatim tvrtkama uzimati i više novca, ali to su dugoročne i strateške odluke.

Kažu nam, nije vrijeme za veće korekcije cijena jer su koristi od uplovljavanja višestruke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!