16:44 / 06.05.2019.

Autor: Zdravko Kleva/HRT

Najbolja kastavska vina, Arsen Jardas šampion

-

-

Foto: - / -

Na 14. ocjenjivačkom susretu vinara Kastavštine, od 72 vina 62 su zadovoljila kriterije kvalitete. Među njima jedno je šampionsko.
Grad Kastav tradicionalno je proglasio svoja najbolja vina. Na 14. ocjenjivačkom susretu vinara Kastavštine, od 72 vina 62 su zadovoljila kriterije kvalitete. Među njima jedno je šampionsko.

Šampion je Arsen Jardas, Kastavac koji već 35 godina radi na postizanju visoke kvalitete vina od autohtone kastavske sorte belice. Ocjenjivački sud njegovo je vino i četvrti put ocijenio najboljim i dodijelio mu titulu šampiona natjecanja. Upitan u čemu je tajna njegove belice, otkriva malo.

- U grožđu i znoju lica svog, ističe.

"Tko belicu pije, nikad bolestan nije", refren je pjesme s kojom Kastavci opjevaše svoju sortu. Belica je kupaža verdića, divjake, meskea i malvazije.

I u njezinu obranu i afrimaciju stala je Uduga Belica iz Kastva. Ima stotinjak članova, od kojih je trećina vinogradara, druga trećina vinara, a treća su oni koji je piju te je ili kritiziraju ili hvale. No svakako Uduga ima potporu Grada.

Sve do vrhunske, kakvu je oznaku belica Ivice Rubeše prvi put stekla.

Podijeljena je "va Kastve" hrpa priznanja. Devetnaest zlatnih, 32. srebrne, brončane medalje pa diplome. A onda su se ta vina i kušala. Sud posjetitelja nismo zabilježili jer ih većina nije bila spremna davati svoju ocjenu nakon jedne čaše, a mi nismo mogli do mraka ostati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!