Najbolji turistički OPG-ovi

30.01.2019.

16:24

Autor: Klara Dujmović/HRT

default error photo
Živjeti na selu, imati uhodan posao i biti uspješan nije lako. No naši sugovornici dokazuju da se i to može.
Iako život na selu nije lagan, turistima je sve privlačniji. I ne samo to - mnoga obiteljska turistička gospodarstva primjer su da se poštujući tradiciju može pokrenuti uspješan posao. Najuspješnijim među njima Hrvatska je udruga za turizam i ruralni razvoj dodijelila nagradu "Suncokret ruralnog turizma", a nekoliko je njih stiglo u Istru.

200 tisuća butelja vina - toliko se godišnje proizvede u podrumu obitelji Kozlović. Plasiraju ih od Europe do Amerike. Zahvaljujući posebnim programima, prošlog ljeta posjetilo ih je oko 10 tisuća gostiju. Stoga su nagrađeni Zlatnim suncokretom za ruralni turizam.

Mirjana Kotiga već trideset godina bere i prerađuje tartufe. Organiziraju degustacije tartufa i pokazna traženja. Rado im dolaze turisti iz cijelog svijeta, zbog čega su dobili Srebrni suncokret u kategoriji poduzetnika u ruralnom turizmu. 

Da život na selu ima uspona i padova, potvrđuje i Maja Orbanić. Njihova mljekara dnevno u sireve i jogurte preradi oko 6 tisuća litara mlijeka. I sve prodaju.

Živjeti na selu, imati uhodan posao i biti uspješan nije lako. No naši sugovornici dokazuju da se i to može.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!