13:58 / 26.07.2018.

Autor: M.N./HRT

Najesen dodatne oznake za automobilska goriva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uz svaki motorni benzin stajat će oznake poput E5, E10 ili primjerice E85. Te oznake govore koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu.
Hrvatski autoklub objavio je kako će od jeseni na svim benzinskim postajama i na svim novim vozilima biti uvedene nove oznake za goriva koje će pokazivati koliki je udjel biogoriva u njima. Direktivom Europske unije definira se infrastruktura za alternativna goriva u cijeloj EU, koja uređuje njihovu jasniju prezentaciju građanima koji žive na prostoru Europske unije.

Od sredine listopada na svakom "pištolju" za gorivo i mjernom uređaju za gorivo na benzinskoj postaji, kao i na već spomenutim novim vozilima, stajat će posebne oznake. Uz svaki motorni benzin stajat će oznake poput E5, E10 ili primjerice E85. Te oznake govore koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu. E5 tako označava da u gorivu ima najviše 5% etanola, odnosno biogoriva, E10 da etanola ima najviše 10% itd.
 
Vrijednost etanola je važna, jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na više vrijednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale (plastika, guma, aluminij). Procjena je, na primjeru Njemačke, da 90% svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema. Prema svim izvorima, najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu bit će E5, što znači za motor najmanje agresivnih do 5% etanola u gorivu.

Preporuka je da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil - kako bi mogli točiti ispravno gorivo. To se odnosi i na dizelska goriva za koja će oznake o udjelu biogoriva uključivati slovo B i odgovarajući broj (postotak biogoriva), naprimjer B10.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!