16:38 / 07.12.2018.

Autor: HRT

Najprije znanstvenik, onda i poduzetnik

-

-

Foto: - / -

U Čakovcu su dodijeljeni novi ugovori za Program provjere inovativnog koncepta.
U Čakovcu su dodijeljeni novi ugovori za Program provjere inovativnog koncepta. Riječ je o programu koji pomaže mladim inovativnim kompanijama da istraže ima li njihova poduzetnička ideja ekonomsku budućnost.

"POC program mogu reći da je bio ključan u tome da nam omogući da neke stvari  i znanja koje smo stjecali na fakultetu pretvorimo u tehnologiju s komercijalnim potencijalom i na temelju njih započnemo nešto što se nadamo da će biti uspješan biznis", kaže Damijan Miklić. On je jedan je od 54-oro kojima su uručeni ugovori programa "Provjere inovativnog koncepta 7".

Ako se pokaže da njihova inovativna ideja ima nekakvu komercijalnu budućnost, Hamag Bicro preuzet će brigu o tom poduzetniku i dalje kroz strukturne fondove tražiti izvore financiranja kako bi razvili posao i postali uspješni. Program se provodi od 2010., većinom se financira zajmom Svjetske banke. U ovom se pozivu dodjeljuje 15 milijuna kuna.

"Mi smo ove godine, u drugoj polovici ove godine donijeli Zakon o praćenju razvojnih istraživačkih projekata, dali mogućnost da privatni sektor koji investira i ulaže u istraživanje i razvoj dobije određene porezne olakšice i jedan dio nepovratnih sredstava", kaže ministar gospodarstva Darko Horvat. A sve s ciljem da se do 2020. godine u istraživanje i razvoj uloži 1,4 posto brutto društvenog proizvoda. Da bi do 2025. Hrvatska bila uz bok onim zemljama u kojima se u istraživanje i razvoj dovoljno ulaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!