Graševina je zaštitni znak erdutskih vinara, a taj se kraj može pohvaliti i najvećom bačvom na svijetu u upotrebi. Vino iz bačve koja se puni i prazni jednom godišnje, moći će kušati i posjetitelji vinarije.
12.08.2022.
07:02
Autor: Katarina Barač-Perošević/Marin Ćurić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT
Graševina je zaštitni znak erdutskih vinara, a taj se kraj može pohvaliti i najvećom bačvom na svijetu u upotrebi. Vino iz bačve koja se puni i prazni jednom godišnje, moći će kušati i posjetitelji vinarije.
U erdutskim vinogradima, obasjanima suncem, sve su bliže najvažnijem poslu - berbi.
- Chardonnay na našem podneblju, on je blizu, naše procjene su da će on biti za jedno pet, šest dana. Graševine će biti za nekih petnaestak dana, tehnološki je zrela i spremna za preradu, glavni tehnolog Erdutskih vinograda Mladen Alpeza.
Ta sorta čini 70% posto proizvodnje ove vinarije na istoku Hrvatske čiji su kapaciteti manji od sedam milijuna litara.
- Proizvodnja vina je 2,5 do tri milijuna litara. Očekivanja - za nekakvih dvije godine bit ćemo 3, 5 do četiri milijuna litara, ističe Dunja Vukmirović, direktorica Erdutskih vinograda.
Osim u podrumima, vino se čuva i u najvećoj bačvi na svijetu koja je u upotrebi.
- Bačva je zapremnine koja je 75 tisuća litara i za tu bačvu biramo najbolje graševine svake godine u berbi koje će se pohranjivati u njoj odnosno odležavati godinu dana, kaže enolog Lidija Brodar.
Površine jednosobnog stana, načinjena je od 109 slavonskih hrastova - koji je idealan za "spavanje" zlatne kapljice.
- Zbog sitnih pora koje drvo, koje su sadržane u drvetu te dolazi do tzv. mikrooksigenacije što znači da mikromolekule kisika prolaze kroz drvo ulaze u vino što ga oplemenjuje, dodaje.
Prvo punjenje i točenje u javnosti otvara mogućnost i turistima da uživaju u vinskom nektaru.
- S obzirom na to da ćemo sljedivost vina, od bačve do boce numurenirane serije od sto tisuća boca od ove godine pustiti na tržište, oni će tijekom posjeta moći kušati i vino koje je stvarno bilo u toj bačvi, poručuje Vukmirović.
Te ponijeti uspomenu s potpisom dunavskoga kraja.
A vinom iz najveće bačve na svijetu, napuni se čak sto tisuća butelja. Ideja je da se pokuša uvrstiti u Guinnessovu knjigu rekorda.
- U Guinnessovu knjigu rekorda uvrštavaju se samo rariteti. Naša bačva je stvarno raritet po svojim dimenzijama, vremenu nastajanja, tehnologiji i cijeloj priči. Prikupljamo svu potrebnu dokumentaciju za tu prijavu, da ta prijava stvarno bude na vrhunskoj razini pripreme, dokumentirana, uvrštena i da možemo bačvu promovirati, a to je da je najveća drvena bačva na svijetu koja je i dalje u upotrebi, kaže predsjednik Nadzornog odbora Erdutskih vinograda Josip Pavić.
Komentirao je i kakva je bila godina za vinare.
- Pored svih ovih velikih vrućina i nedostatka padalina, možemo reći da su prinosi oko 5% manji nego nekakav prosjek. U ovome trenutku, a možda se to i promijeni do same berbe. Očekujemo da će to rezultirati i povećanom kvalitetom. Bit će jako dobra godina, čini se da će biti iznad prosjeka, dodaje Pavić.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora