Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

23.11.2020.

14:43

Autor: Odri Ribarović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj koja će osigurati električnu energiju za 2500 cresko-lošinjskih kućanstava. Cilj je da obnovljiva energija upogoni i trajekte.
Do proljeća iduće godine bit će puštena u pogon Solarna elektrana Orlec - najveća u Hrvatskoj čiji će pogon Crešanima i Lošinjanima davati 8 i pol milijuna kilovat-sati godišnje. Izgradit će se još dvije na tom području.

Sve je više sunčanih kolektora i na javnim i privatnim zgradama, a sljedeći je na potezu - javni prijevoz. Naime, za obnovljive izvore energije u sljedećih će 10 godina biti mnogo novca u bespovratnim fondovima Europske unije.

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj koja će osigurati električnu energiju za 2500 cresko-lošinjskih kućanstava, gradit će se i u Ustrinama, te još jedna manja, no ne i manje važna - na Unijama.   

- Prvi pilot projekt koji smo uspjeli pokrenuti, a s obzirom na to da se radi o dislociranoj otočnoj jedinici, time je taj projekt još vrjedniji, naglasila je Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.

No, proces energetske tranzicije, time - tek počinje. Obnovljiva energija pogonit će i trajekte.

Uz promjene na brodovima, u planu su i solarni školski autobusi te proširenje e-bike sustava s otoka Krka na Cres čime bi se omogućili i turistički e-izleti. Uskoro i električnim automobilima. Dio e-punionica već je u funkciji. U međuvremenu svojim primjerom energetsku tranziciju slijedi i lokalna samouprava.

- Javili smo se za kompletnu obnovu našeg sustava, kako bi bio moderan ekološki i koji će trošiti puno manje energije, govori Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa.

U tome i jest bit, savjesnija potrošnja i proizvodnja iz obnovljivih izvora.

- Mijenja se paradigma gdje si prije imao velike sustave. Sada svako kućanstvo može postati samo proizvođač i potrošač. To je najisplativiji način, ističe Ugo Toić, direktor Otočne razvojne agencije.

To su novi osviješteni "pro-trošači" koji se odgajaju od malih nogu.

- Na krovu Osnovne škole Cres nalazi se 10-kilovatna solarna elektrana koja je projekt škole i županije, pokazuje Josip Pope, ravnatelj OŠ Frane Petrića Cres.

Prioriteti EU-a su upravo obnovljivi izvori energije koji stvaraju energetski pismenu zajednicu, ali i nova radna mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!