17:54 / 23.01.2021.

Autor: Marin Ćurić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Najveći jedrenjak na struju na svijetu projektira se na osječkom FERIT-u

Najveći jedrenjak na struju na svijetu projektira se na osječkom FERIT-u

Najveći jedrenjak na struju na svijetu projektira se na osječkom FERIT-u

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Najveći jedrenjak na struju na svijetu projektira se na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih znanosti u Osijeku. Na projektu radi 17 znanstvenika i petero novozaposlenih inženjera. Pretvorba energije vjetra i sunca u električnu mogla bi potpuno promijeniti budućnost pomorstva.

Zasad tek u računalu i zamislima stručnjaka, no za dva do tri mjeseca jedrenjak koji se napaja strujom samim jedrenjem počet će se i graditi. I to u Splitu. Osječki stručnjaci osmislili su ga iz temelja. 

- Mi razvijamo pogon, pomažemo cijelom Brodosplitu da sve to zajedno objedini u jedan, po sadašnjim podacima, čak možda sigurno i najveći takav jedrenjak, kaže prof. dr. sc. Zlatko Hederić, predstojnik Zavoda za elektrostrojarstvo, FERIT.

Radi se o jedrenjaku širokom stotinjak metara, a visokom četrdeset. Očekuju kako će čak 70 posto energije sunca i vjetra moći pohraniti u bateriju. Veličina baterije najveći je izazov.

- Jedan kilovatsat odgovara 10 kilograma mase baterije. Na brodu smo, nažalost, ograničeni prostorom, pa onda moramo naći optimalno rješenje kako staviti tu bateriju u taj ograničen prostor, kaže magistar elektrotehnike Juraj Miličić.

Nije to jedini izazov. Treba osmisliti i sučelje koje bi prikupljalo parametre iz svih sustava broda kako bi on bio što samostalniji.

- A i da kapetan i cijela posada imaju podatke prikazane na moderan način, a također bi bilo zanimljivo i da putnici vide nešto od tih podataka, kaže magistar inženjer računarstva Miljenko Švarcmajer.

Rad na ovom zahtjevnom projektu počeo je u veljači prošle godine, a partner FERIT-u je splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Projektiranje je pri kraju. Izgradnja kreće na proljeće, a testiranja u moru iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!