07:33 / 07.08.2018.

Autor: Hina/HRT

Najviša razina kredita stanovništvu od početka 2016.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Omjer kunskih kredita i onih valutnih u lipnju promijenio se prvi put u korist kunskih - 51 prema 49.
Prema podacima Hrvatske narodne banke, građanima je u lipnju odobreno nešto manje od 122 milijarde kuna kredita. Analitičari austrijske Raiffeisenbank Austria (RBA) kažu da je to njihova najviša razina od siječnja 2016.

Godišnje stope rasta nastavljene su deseti mjesec zaredom, upućujući na postupni oporavak kreditne aktivnosti. Izraženija je sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu je zasigurno pridonio i pad kamatnih stopa. Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu u posljednjih godinu dana narastao je tako za više od 5 posto, pri čemu se omjer kunskih kredita i onih valutnih u lipnju promijenio prvi put u korist kunskih - 51 prema 49.

Prema vrstama kredita odobrenih stanovništvu, najznačajniji udio, više od 43 posto, odnosi se na stambene kredite, kojih je odobreno u vrijednosti od 52,6 milijardi kuna. To je 2,4 posto više nego u lipnju lani odnosno 0,2 posto više nego u svibnju.

Gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom od 37,5 posto u ukupnim kreditima stanovništvu, u lipnju su uz mjesečni rast od 0,8 posto te godišnji od 9,7 posto premašili 45,7 milijardi kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!