Kako se Hrvatska "ugurala" među uspješnije članice EU-a

15.03.2021.

11:57

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Željko Hanzl; ilustracija

Željko Hanzl; ilustracija

Foto: Igor Soban/PIXSELL / Studio 4/HRT

Kako se prema statističkim podacima Hrvatska "ugurala" među uspješnije članice Europske unije? To je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4 objasnio Željko Hanzl, viši stručni savjetnik u Odjelu za makroekonomske analize HGK, u povodu naslova komentara Komore koji glasi "Hrvatska po kretanju ukupnog robnog izvoza među uspješnijim članicama Europske unije".

Hanzl je naveo da je lani izvoz Europske unije izvan same Unije smanjen 9,5 posto, a unutar EU-a približno 7,5 posto. Hrvatska je sa svojim padom izvoza od 2,3 posto bila na četvrtom mjestu po najmanjem padu, odnosno na šestom mjestu uzmu li se u obzir dvije zemlje koje su rasle. Uvoz je pao oko 9 posto, promatrano u eurima.


- Znači da smo se poboljšali u nekakvom saldu robne razmjene, rekao je Hanzl i naveo kako je kod čak 22 zemlje EU-a došlo do poboljšanja vanjskotrgovinskog salda.


Hanzl je također naveo kako je u Hrvatskoj najviše smanjen izvoz motornih vozila i dijelova.


- Imamo dosta jaku prateću autoindustriju, proizvodnju dijelova, a izvoz nam se više-manje temelji ili na prodaji rabljenih automobila ili na preprodaji novih automobila. To je grana koja je najviše smanjena, rekao je Hanzl, na što je voditelj Željko Kardum ustvrdio kako ljudi Hrvatsku baš i ne doživljavaju kao zemlju automobilističke industrije, ali da se čini kako ona prilično sudjeluje u našem izvozu.


Velik pad ima i izvoz naftnih derivata. Hanzl je objasnio kako je naftna industrija dulje vrijeme jedna od vodećih djelatnosti hrvatskog izvoza te da se još 2019. pojavljuje izraženiji pad naftnih derivata i povećani rast izvoza sirove nafte.


Cijelu analizu pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!