17:40 / 31.10.2020.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/HRT

Najviše uštedjeli Istrani, najmanje građani Vukovarsko-srijemske županije

Foto: Nattanan Kanchanaprat / Pixabay

Foto: Nattanan Kanchanaprat / Pixabay

Foto: - / -

Više volimo štedjeti u eurima nego u kunama, imati novac na računu nego oročiti štednju jer su kamate niske. Štedjelo se najviše zbog trenutačne situacije.
Kuna po kuna, i nakupilo se čak 220 milijardi na računima u bankama. Podaci pokazuju da depoziti rastu u svim županijama, osim u Osječko-baranjskoj.

Najviše novca uštedjeli su građani Istarske županije.

- Istarska županija nalazi se na prvom mjestu po ovom pokazatelju 78.500 kuna po stanovniku, dok i ove godine namanje depozite imaju građani Vukovarsko-srijemske županije i taj pokazatelj za tu županiju je 23.400 kuna, ističe voditeljica Odjela za financijske institucije HGK Vanja Dominović.

Više volimo štedjeti u eurima nego u kunama, imati novac na računu nego oročiti štednju jer su kamate niske. Štedjelo se najviše zbog trenutačne situacije. 

-Prisilna štednja za vrijeme lockdowna, građani nisu mogli trošiti, pa su u tim mjesecima i depoziti snažno porasli. Drugo, građani su pojačano oprezni zbog rasta rizika gubitka posla, gubitka dohotka pa stavljaju za svaki slučaj nešto sa strane, ističe glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić.

Pravilo je u dobrim vremenima štedjeti za "crne dane".

- Što znači da bi otprilike 10 posto svog neto dohotka trebali izdvajati za štednju, e sad to se na prvu može činiti puno, međutim kada izračunamo to je otprilike novac koji ćemo zaraditi za samo dva radna dana ili radeći jedan sat tijekom tih 20 dana, ističe doc. dr. sc. Dajana Barbić s Katedre za financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

220 milijardi kuna pohranjeno je na računima u bankama, a koliko je ušteđeno u čarapama, kasicama prasicama ili sefovima - to nitko ne zna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!