Nakon dvije godine GAST se vratio na scenu

17.03.2022.

07:00

Autor: Zoran Kukilo/Regionalni dnevnik/IMS HTV-a/HRT

Sajam GAST nakon dvije godine

Sajam GAST nakon dvije godine

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

U Splitu je ponovno otvoren međunarodni sajam prehrane, pića, ugostiteljske i hotelske opreme GAST. Prilika je to da se ususret sezoni zaposleni u turizmu upoznaju s najnovijom ponudom i trendovima. Dvadeset i šesto izdanje sajma u Split je dovelo brojne izlagače, a organizirat će se i više konferencija te natjecanja.


Nakon dvogodišnje stanke GAST se vratio na scenu. U Spaladium areni 600 izlagača i brendova iz sedam zemalja nude mnoštvo proizvoda namijenjenih ponajprije turističkom sektoru.


- Posjetite nas, okusite mirise i okuse GAST-a, vidite što je novo iz segmenta gastronomije, opremanja za turizam i naravno pripremite se što bolje za nadolazeću turističku sezonu, rekla je Sanja Vuković Veić, direktorica Sajma GAST.


Ugostitelji i hotelijeri sve više koriste domaće prizvode u svojoj gastronomskoj ponudi što i jest strategija našega turizma.


- Dakako da se primjećuje rast i svijest, apsolutno, i vlasnika restorana i hotela, tako i stranih lanaca prvenstveno što prepoznaju kvalitetu koju proizvodimo, i sve više unutar toga cijena nije ni upitna nego je bitna kvaliteta, rekao je Toni Gunjača, proizvođač tjestenine. 


- Imamo veleprodaju za restorane, gift-shopove, većinom ide svježi tartuf, ali uz to imamo različite umake, ulja s tartufima, sireve, do 32 vrste proizvoda sve skupa, kaže Ivan Karlić, proizvođač proizvoda od tartufa.


Ovogodišnji sajam bavi se i problemom nedostatka radne snage u turizmu, pa su organizirana natjecanja kuhara i konobara iz svih dalmatinskih strukovnih srednjih škola.


- Radit ću umak od limuna, radit ću juhu i piletinu, pile, kaže Gabrijela Gambiroža, Srednja strukovna škola ''Kralja Zvonimira'', Knin.


Održavaju se i konferencije i okrugli stolovi s važnim temama za vlasnike apartmana i male poduzetnike u turizmu.


- Radi se o Zakonu o gospodarenju otpadom koji donosi nove cijenike za privatne iznajmljivače i općeniti za sve poduzetnike. Dakle, tu se stvara problem zbog toga što se izjednačavaju s poslovnim subjektima u pogledu cijena, rekla je Martina Nimac Kalčina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma.


Posjetitelji do subote navečer imaju prigodu razgledati, ali i degustirati brojne proizvode izložene na 26. sajmu GAST.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!