Velika očekivanja od dolaska britanskih turista u 2023.

07.11.2022.

Zadnja izmjena 20:17

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Nakon dvije pandemijske godine turistički su se djelatnici vratili u London

Nakon dvije pandemijske godine turistički su se djelatnici vratili u London

Foto: HTV / HRT

I dok je lijepo, na obali gotovo i ljetno vrijeme znatno produljilo ovogodišnju turističku sezonu, već se uvelike radi na idućoj. U Londonu je počeo jedan od najvećih svjetskih sajmova na kojemu se predstavlja više od tri tisuće izlagača iz stotinjak zemalja. Velika su očekivanja od britanskih turista u Hrvatskoj i za iduću sezonu.

Turistički djelatinici iz cijelog svijeta opet su u Londonu. Poslovi se ipak lakše dogovaraju uživo. Na hrvatskom štandu pozornost nizozmske agencije privukao je Zagreb. 

- Zagreb je zanimljiv grad i dobro je povezan s nizozemskim i belgijskim zračnim lukama. Tražimo nova odredišta jer naši građani obično putuju u Pariz, London, Rim, ali sada Nizozemci žele posjetiti neke druge zanimljive gradove, istaknuo je Michel Breunissen, stariji menadžer za razvoj iz Bookuniteda. 

Rezervacije za iduću sezonu u velikim domaćim hotelima također su dobre unatoč najavama da se iduće godine u Europi očekuje recesija. 

- Najave za iduću godinu su zaista velike i obećavajuće za sve naše destinacije mi imamo četiri destinacije, Zagreb, Rovinj, Vrsar i Dubrovnik i svako očekujemo da će iduća godina biti iznad svih očekivanja i svakako iznad 2022., ističe rukovoditelj alotmanske i grupne prodaje iz Maistre, Albert Parić.

- Mislim da postoji oprez prije svega kod turoperatora, ali ne bih rekao da postoji strah nego jednostavno prati se situacija i njezin razvoj na globalnom tržištu. činjenica jest da su predviđanja da će potražnja biti i dalje aktivna odnosno da će rasti i u tom kontekstu Hrvatska mora biti spremna i u smislu i kvalitete i one vrijednosti za novac prije svega, ističe direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

A cijene usluga rastu i zbog pandemije i zbog inflacije.

- U konačnici vidim da je porastao interes za Hrvatskom, da se traži veći broj kapaciteta, povećava se broj letova i to sigurno veseli, a naravno uvijek se vraćamo na cijene i da nas pitaju što će biti s cijenama. Da su cijene puno rasle i uvijek se vraćamo na onu priču vrijednost za novac i to je ono što će se tražiti i u 2023., ali i u budućnosti, pojašnjava Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Ključ uspjeha ovisi prije svega o dobroj zračnoj povezanosti.

- Ono što najviše ide je srednja Dalmacija s velikim avio povezivanjem i ove govorimo o tržištima koja su vezana uz avio povezivanja, konkretno englesko tržište, morate imati dobru povezanost da bi ostvarili neke rezultate. Dubrovnik i Split imaju izvrsnu, dok je gornji dio Hrvatske možda malo manje zastupljen, kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK. 

Uz dobru povezanost, traži se i najbolje rješenje za održivi turizam.

- U mojim razgovorima s ministrima svi imamo isti problem što se tiče masovnog turizma, upravljanja turističkim destinacijama. Kao što vidite i ovdje na sajmu većina se isto pokušava okrenuti održivosti. Sve je zanimalo koji je to smjer održivog turizma, ističe ministrica turizma Nikolina Brnjac

Hrvatska je zbog toga već izradila strategiju održivog turizma do 2030. Za takve projekte u privatnom i javnom sektoru osiguran je novac iz europskih fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!