Nakon pandemije u turizmu prioritet ostaje briga za sigurnost i zdravlje

11.05.2023.

18:46

Autor: Hina/HRT/A.S.

U turizmu prioritet ostaje briga za sigurnost i zdravlje

U turizmu prioritet ostaje briga za sigurnost i zdravlje

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Turistički sektor pozdravlja formalno proglašenje završetka pandemije COVID-a 19, s čijim se ograničenjima uz pomoć Vlade u zadnje tri godine nosio uspješnije od ostalih turističkih zemalja, no briga za sigurnost i zdravlje turista i zaposlenih te održivost ostaju prioritet, ističu za Hinu iz tog sektora.

- Hrvatska je tijekom epidemije pokazivala veliku odgovornost. Zahvaljujući pravovremenim odlukama Vlade i odličnoj prilagodljivosti te reakciji cijelog turističkog sektora, bila je među najpoželjnijim destinacijama te ostvarivala pozitivne turističke rezultate. Naš projekt 'Safe Stay in Croatia' pokazao se uspješnim i jako dobro prihvaćenim na svim tržištima kao dodatna garancija zdravstvene sigurnosti svih turističkih proizvoda i usluga, ističe za Hinu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Kraj epidemije važan je za ovu turističku sezonu, navodi ministrica te poručuje da se u turizmu očekuje nastavak dobrih rezultata kakve bilježi od početka godine, koji potvrđuju da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija.

Uz to, naglašava da su sada usredotočeni na razvoj turizma u smjeru održivosti te zelene i digitalne tranzicije, kako bi i u budućnosti ostao konkurentan.

- Zahvaljujem cijelom sektoru na odličnoj suradnji u najtežim trenucima u protekle tri godine kada smo se, kao i cijeli svijet, susreli s izazovima s kojima nikada do tada nismo. Vjerujem da smo puno naučili iz tog razdoblja, osvijestili nove vrijednosti i smjerove u kojima treba razvijati turizam, jer je epidemija promijenila i trendove u putovanju, naglasila je Brnjac.

Tijekom pandemije projektom "Safe stay in Croatia" Ministarstvo je u suradnji sa sektorom promoviralo sigurnost i zdravlje turista i djelatnika u turizmu, ali i edukacije o protokolima i mjerama koje se provode u Hrvatskoj na svim razinama turističkih djelatnosti.

Hotelijeri: Turizam sada očekuje unapređenje poslovnog okruženja

- Formalno proglašenje kraja epidemije COVID-a 19 u Hrvatskoj i simbolično predstavlja završetak jednog i početak novog razdoblja, rekao je za Hinu direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić.

Naglašava da je pandemija u turizmu potaknula brojne promjene, od kojih su neke nepovratno postale novi standard, izmijenila je i navike i očekivanja turista čemu će se turistički proizvodi u idućem razdoblju nastaviti prilagođavati, a sigurnost i održivost postale su dvije temeljne odrednice turizma.

Hrvatska je u pandemiji, podsjeća, iz godine u godinu dokazivala da je najbliži najsigurniji Mediteran za ključne emitivne zemlje i to smatra velikom vrijednosti za razvoj domaćeg turizma, a sve kao rezultat kvalitetne suradnje turističkog sektora, Vlade RH i ostalih državnih i javnih institucija.

- Turizam je još jednom pokazao koliko je važan za čitavo gospodarstvo i koliko je spreman brzo i profesionalno reagirati na različite krizne situacije, a prošle i ove godine ključan je za podržavanje amortizacijskih mjera Vlade RH uslijed aktualne energetske krize, ističe Ostojić.

Poručuje i kako sve govori da će ova turistička godina biti uspješna i donijeti puni oporavak od gubitaka iz pandemije te ponovo osigurati snažan impuls ostatku gospodarstva i podršku državnom proračunu.

- S obzirom da je turizam jedan od rijetkih domaćih sektora u kojima postoji veliki potencijal za rast i razvoj, kao i da je nova Strategija razvoja održivog turizma do 2030. definirala jasan smjer održivog razvoja u idućem razdoblju, očekujemo da će se sada dodatno unaprijediti i investicijsko i poslovno okruženje, čime bi se taj potencijal i podržao, zaključuje direktor HUT-a, krovne udruge u turizmu koja okuplja najveće hotelijere i druge turističke subjekte.

Ugostitelji: Potvrda da se život vratio u normalu, sada ostaje baviti se posljedicama   

- Naviknuti slušati samo zabrinjavajuće vijesti u zadnje tri godine, službena odluka o proglašenju kraja epidemije je svjetla točka među medijskim naslovima i potvrda da se život vratio u normalu. Na turizam i povezane djelatnosti to će se svakako pozitivno odraziti na ovu poslovnu godinu, komentira za Hinu predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore (HGK) Jelena Tabak.

Iako se već prošle godine puno lakše živjelo i poslovalo s obzirom na pandemiju, Tabak kaže da to ne umanjuje važnost ove nove informacije te da nam sada ostaje baviti se i dalje nuspojavama pandemije, od pitanja radne snage, inflacije i povrata covid zaduženja, pa do potpunog ekonomskog oporavka.

Ugostiteljima se zahvalila na strpljenju, čestitajući svima koji su uspjeli preživjeti dva pandemijska 'zatvaranja', a posebno vlasnicima disko klubova koji su najduže bili zatvoreni, kao i članovima Nacionalnog stožera, ministrima i premijeru, koji su uvijek i nebrojeno puta bili na raspolaganju ugostiteljima, znali poslušati i prepoznati što se događa na terenu te na vrijeme kvalitetno odgovoriti mjerama koje su spasile poslovanje gospodarskih subjekata.

- Nadam se da ćemo istom snagom i suradnjom rješavati sve ono što donosi novo razdoblje, postpandemijskog i održivog poslovanja, poručila je Tabak.

Epidemija COVID-a 19 u Hrvatskoj je proglašena 11. ožujka 2020., kada i u svijetu pandemija, a njezinim završetkom prestaju važiti dosadašnje (već lani ublažene) mjere i preporuke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!