Objavljeno: 1. ožujka 2020., prije više od godinu dana
Autor: Ivica Grudiček/Plodovi zemlje/HRT
PODIJELI
-
Foto: - / -
Budući da voćke kreću s bubrenjem pupova i porastom mladica prije nego vinova loza, krajnji rokovi za završetak rezidbe trebaju u voćnjacima biti gotovi skoro 30 dana ranije nego kod vinove loze.
Toplo je vrijeme, visoke temperature i voćke već pupaju. Rezidbu stoga - preporučuju stručnjaci - treba obaviti što prije. Rezidba je među važnijim poslovima u voćarstvu jer izravno utječe na rodnost i kvalitetu voća. Ipak, radi ćudljivog, prevrtljivog vremena voćari strahuju od temperaturnih oscilacija i mogućeg mraza.
Od aronije do kupine i šljive - voćnjak obitelj Crnčec u Pribislavcu prostire se na više od dva hektara. U ovom su poslu petnaestak godina. Djedovinu su tako odlučili očuvati od zapuštanja i propadanja.
- Bila sam nezadovoljna poslom koji sam prije radila - naslijedila sam zemljište od roditelja i tako smo počeli. Da li se isplati? Pa baš da se isplati, više nam je to kao džeparac - kaže Mirjana Crnčec, vlasnica OPG-a.
Nakon zimskog počinka - počinju radovi. Sunčano vrijeme idealno je za rezidbu. U ovih nekoliko dana - promijenilo se nekoliko godišnjih doba - vjetar, kiša, snijeg pa ponovno - sunce. To voćarima i vinogradarima baš i ne odgovara.
- Ako cvatnja krene prebrzo, a nadamo se da neće, stradat će pupovi, kao što je stradala prošle godine višnja - kaže Mirjana.
A kad već počne vegetacija - svi strahuju od mraza. Dobra su opomena voćarima bile 2016. i 2017. kada su mnogi paljenjem krijesa pokušali voćnjake zaštititi od mraza. No, bez uspjeha - hladna je fronta zahvatila regiju - a ožiljci na voćkama vidljivi su sve do danas.
Najkritičnije je kad su voćke u punome cvatu - ako su temperature niske voćari će morati provoditi mjere kemijske i mehaničke zaštite. Tako je bilo i prošle godine tijekom cvatnje u Međimurju. Pa nije čudno što su poljoprivrednici - oprezni. Prevrtljivo vrijeme, naime, nikomu ne ide na ruku.
Budući da voćke kreću s bubrenjem pupova i porastom mladica prije nego vinova loza, krajnji rokovi za završetak rezidbe trebaju u voćnjacima biti gotovi skoro 30 dana ranije nego kod vinove loze. Okvirno, voćke bi trebale biti orezane najkasnije do 1. ožujka, a vinova loza prije 1. travnja. Tako je u teoriji - no mnogi su vinogradari na sjeveru taj posao - već obavili.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.