20:50 / 22.05.2019.

Autor: Ana Macan/V.K./HRT

Naplata punjenja električnih automobila?

-

-

Foto: - / -

Besplatno punjenje električnih automobila u Hrvatskoj bi do kraja godine trebalo otići u povijest jer vlasnici e-punionica najavljuju naplatu struje.
Besplatno punjenje električnih automobila u Hrvatskoj bi do kraja godine trebalo otići u povijest jer vlasnici e-punionica najavljuju naplatu struje. U našoj zemlji trenutačno je oko 270 takvih punionica, no kolika će biti cijena punjenja - još nije utvrđeno.

Posljednjih pet godina Saša Kauzlarić ne troši na gorivo. Otkad je prešao na električni automobil, mnogo je uštedio. Ne protivi se naplati punjenja, ali zaziva poštenu praksu.

- Najpoštenija bi bila tarifa koliko si potrošio toliko si i naplatio po kilovatu, govori Saša Kauzlarić, vlasnik električnog automobila.

Vlasnici punionica pak navode da reguliranje cijena određuju vlasnici lokacija na kojima se nalaze punionice. Najizglednija je kombinacija triju modela naplate.

- Po kilovat satima utroška energije, po minutama korištenja same punionice također je moguće da će se uvesti poseban model po kojem će se dodatno naplaćivati svaka minuta koju korisnik provede na lokaciji nakon što se vozilo već napunilo, rekao je Dino Novosel, stručnjak za e-mobilnost.

Fond za zaštitu okoliša raspisao je natječaj za sufinanciranje postavljanja punionica za električna vozila do 40 posto. Iz Fonda potvrđuju da će cijenu punjenja određivati investitor.

- Prema svim informacijama koje smo dobili od njih i od Ministarstva, to će biti prema nekom tržišnom principu, istaknuo je Mario Mihetec, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Organizator jedine domaće utrke električnih automobila smatra da će navedenim modelima mnogi vlasnici biti nepravedno zakinuti.

- Struja se može naplaćivati isključivo po potrošnji, a ne vremenu provedenom na punjaču jer se svako vozilo ne puni jednakom brzinom, naglasio je Igor Kolovrat, vlasnik električnog automobila.

Prema izračunima, punjenje automobila kod kuće bit će jeftinije nego na javnoj punionici.

- Mislim da je kilovat negdje 50 lipa i ovaj automobil prelazi 100 km za nekakvih 10-ak kuna, ako bi se po noći punio, rekao je Kauzlarić.

U većini zemalja Europske unije punjenje na javnim punionicama se naplaćuje. Stoga 90 posto vlasnika električne automobile puni kod kuće, a javnim punionicama koriste se samo za kraće nadopunjavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!