17:18 / 29.11.2019.

Autor: Tanja Kuturovac/V.K./HRT

Nastavak izgradnje sustava obrane od poplava za grad Ogulin

-

-

Foto: - / -

Ukupno 224 milijuna kuna vrijedni ugovori potpisani su danas u Karlovcu. Riječ je o dva projekta - nastavku izgradnje sustava obrane od poplava za grad Ogulin te izgradnji nasipa uz buduću obilaznicu oko Turnja.
Ukupno 224 milijuna kuna vrijedni ugovori potpisani su danas u Karlovcu. Riječ je o dva projekta - nastavku izgradnje sustava obrane od poplava za grad Ogulin te izgradnji nasipa uz buduću obilaznicu oko Turnja. Taj će nasip ujedno trajno zaštititi mještane gradske četvrti Mostanje od poplava.

Ovaj dio karlovačke četvrti Mostanje bio je poplavljen za svake obilnije kiše. Dragica Muić neće zaboraviti čak 5 poplava koje je proživjela.

- Ne hranimo svinje, ne hranimo piliće. Tada nam se utopilo 20 pilića, a svinje, umalo da se nisu utopile, sjeća se Dragica Nuić, Mostanje.

Dom joj je suh isključivo zahvaljujući tzv. box-barijerama, koje su ovdje već drugu godinu.

- Ove box barijere su zapravo pokazale da će taj nasip riješiti sve probleme, govori Marija Goršić, predsjednica GČ Mostanje.

O nasipu gotovo sve već zna i Stjepan Goršić. Pokazuje nam kuda će prolaziti.

- Tamo je jedan stup, tamo je drugi stup i prema Mrežnici. Ide na Zatok i dalje preko polja, govori Stjepan.

Gradnja nasipa samo što nije počela. Potpisan je ugovor s izvođačem radova, 38 milijuna kuna osigurale su Hrvatske vode. Bit će dug 3 cijela 4 kilometra, a branit će i buduću obilaznicu oko Turnja.

- Stvorit će uvjete za sigurniju obranu od poplava, praktički sigurnost građana i isto tako omogućiti Hrvatskim cestama odrade svoj dio posla vezan uz nastavak brze ceste, naglašava Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Potpisan je i ugovor o nastavku izgradnje sustava obrane od poplava za grad Ogulin.

- Izgradnjom retencije Ogulin rješava se ogroman dio problema s kojim je suočen ogulinski kraj i vjerujem da je tih 186, 187 milijuna kuna sjajno utrošen novac, istaknuo je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Čak 158 milijuna kuna za taj projekt došlo je iz europskih fondova. Riješeno je i 90 posto imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju na ogulinskom području.

Taj papirnato najzahtjevniji dio cijelog projekta trenutačno se, vrlo uspješno, odrađuje i za karlovački sustav obrane od poplave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!