10:40 / 16.10.2019.

Autor: T.D./Hina

Nastavljaju se negativni trendovi u hrvatskom mljekarstvu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Količina prikupljenog kravljeg mlijeka u 2018. u odnosu na 2017. smanjena je za 4,9 posto, broj muznih krava je pao na 136.000 ili za 3.000 komada.
Iz Hrvatske poljoprivredne komora (HPK) u srijedu su poručili da je potrebno da Ministarstvo poljoprivrede hitno poduzme niz mjera kojima bi se zaustavili negativni trendovi u mljekarstvu, prije svega konstantan pad proizvodnje mlijeka.

Količina prikupljenog kravljeg mlijeka u 2018. u odnosu na 2017. smanjena je za 4,9 posto, broj muznih krava je pao na 136.000 ili za 3.000 komada, a smanjen je i broj gospodarstava koja drže goveda.

Imajući u vidu smanjene iznose potpora za 18 posto u odnosu na mogućnost pune omotnice i ostalih problema unutar sektora, potrebno je poduzeti niz mjera za zaustavljanje negativnih trendova u mljekarstvu, istaknuli su predstavnici Odbora za mljekarstvo HPK, koji su jučer održali sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović upozorio je na problem otkazivanja otkupa mlijeka od malih proizvođača u Lici. Opravdanje mljekarske industrije za to je navodna financijska neisplativost otkupa malih količina mlijeka i transporta, no u HPK vjeruju da će uz podršku Ministarstva pronaći način da se ta situacija ispravi i zaustavi daljnje propadanje mljekarstva.

Predsjednik Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar smatra kako je na natječaju za mjeru 4.1.1 iz Programa ruralnog razvoja potrebno omogućiti opremanje i modernizaciju farmi kao tehnoloških cjelina i navedeno staviti kao prioritet kod bodovanja na natječaju.

Kroz tu mjeru, kako je naveo, gradi se ili oprema svega nekoliko farmi, zbog čega se proizvodnja mlijeka i govedarstvo smanjuju te postaju sve nekonkurentniji. Proizvođači ne mogu izdržati visoke troškove u proizvodnji te još dodatno financirati visoke troškove za pripremu projekata za građenje farmi kako bi prošli na natječajima, poručili su iz HPK.

Smatraju i kako je potrebno instalirati solarne i bioplinske elektrane snage 60 kW i veće, kao oblik elektrana koje bi omogućile dodani izvor financiranja na poljoprivrednom gospodarstvu.

Uz to, kažu i kako je potrebno jasno odrediti kvote za ulazak solarne elektrane u sustav poticanja, odnosno potpisivanje ugovora o otkupu s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE). Važno je i da se s HEP-om dogovori jednogodišnje obračunsko razdoblje tarifnog modela prema kojem se obračunava potrošnja električne energije, a ne kao do sada na mjesečnoj razini, što stvara gubitke i probleme i otežava poslovanje.

HPK također traži da se u sljedećem natječaju za kupnju junica u javnom pozivu da prednost proizvođačkim organizacijama te proizvođačima koji su duže vremensko razdoblje u sustavu kontrole mlijeka.

Kao jedan od velikih problema navode sporost u odobravanju projekata, a od resorne ministrice su zatražili i bolju komunikaciju vezano za novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike 2021. - 2030.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!