Nastavljen obrnut tok plina kroz Yamal-Europu

13:28 / 22.12.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Nastavljen obrnut tok plina kroz Yamal-Europu

Nastavljen obrnut tok plina kroz Yamal-Europu

Foto: Vasily Fedosenko / REUTERS

Ruski plin koji uobičajeno struji plinovodom Yamal-Europe prema Njemačkoj u srijedu je nastavio obrnuti tok, zbog čega su europske cijene plina ostale visoke, pokazuju podaci njemačkog mrežnog operatera Gascadea.

Europske cijene plina u utorak su oborile rekord nakon što je Yamal promijenio smjer. To je potez za koji Kremlj tvrdi da nema politički nego komercijalni rezon i pozadinu, dok su dva velika njemačka kupca priopćila da Gazprom ispunjava svoje obveze vezane uz opskrbu.


Protok na mjernoj točki Mallnow na njemačko-poljskoj granici u srijedu je usmjeren u smjeru istoka - iz Njemačke prema Poljskoj, te se očekuje da će na toj razini ostati do kraja dana, pokazuju podaci.


Cijena plina tijekom burzovnog trgovanja na londonskoj burzi ICE u srijedu je ponovno porasla iznad 2050 dolara za tisuću kubičnih metara.


Cijena siječanjskih terminskih ugovora (futuresa) na za Europu referentnom čvorištu TTF u Nizozemskoj, porasla je na 2.068 dolara za tisuću kubika, odnosno 17 eura po megavatsatu.


Nagli rast cijene plina počeo je jučer ujutro. Cijene su uporno prelazile 1.800 i 1.900 dolara, srušile povijesni rekord, a zatim bez usporavanja prešle psihološku granicu od 2.000 dolara za tisuću kubičnih metara.


Nakon toga su premašile 2.100 dolara i približile se 2.200 dolara te su u jednom trenutku iznosile 2.190,4 dolara za tisuću kubičnih metara odnosno 187,47 eura po megavatsatu.


Analitičari rast cijene povezuju sa smanjenjem isporučenih količina kroz naftovod Yamal-Europa i vijestima o mogućem zahlađenju u Europi.


Plinovod YamalEurope je dugačak 4.107 kilometara i povezuje ruska polja prirodnog plina na poluotoku Jamal i zapadnom Sibiru s Poljskom i Njemačkom, kroz Bjelorusiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!