14:49 / 23.10.2020.

Autor: Nives Kalebić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Neće biti otpuštanja u pulskoj Zračnoj luci

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

kada će se normalizirati zračni promet, teško je predvidjeti. Ali zato kreću pregovori o korekciji osnovice plaća.
U pulskoj Zračnoj luci ove je sezone ostvareno tek 10 posto lanjskoga turističkog prometa. S velikim gubitkom i neizvješnošću dočekana je jesen. Dobra je vijest da otpuštanja radnika neće biti, no kada će se normalizirati zračni promet, teško je predvidjeti.

Domaći promet u pulskoj Zračnoj luci nije stao. Letjeti se može prema Zadru, Zagrebu, Osijeku i Splitu. No, zadnji ovogodišnji let prema Europi je u subotu. Lani je kroz Zračnu luku prošlo rekordnih 777 tisuća putnika. Moglo se letjeti prema sedamdesetak europskih odredišta. Ove sezone taj je broj znatno manji.

- Desetak kompanija je i dalje nastavilo letjeti na Zračnu luku Pula. Radi se o daleko reduciranom broju tjednih rotacija. Zbog toga su i prihodi mali, teško je planirati iduću godinu, no cilj je sačuvati radnu snagu, kaže Nina Vojnić Žagar, direktorica Zračne luke Pula.

- Zasad radna mjesta nisu upitna s obzirom da smo od srpnja korisnici potpora za očuvanje radnih mjesta kojima uspijemo pokriti 25 posto troškova osoblja, sada ćemo krenuti u pregovore sa sindikatima u svezi korekcije osnovice, najavljuje Vojnić Žagar.

U Istru je zrakoplovima ove godine stiglo tek 80 tisuća putnika. Odrazilo se to loše i na turizam, naglašava direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević. Bilježe pad od 10 posto.

U pulskoj Zračnoj luci nadaju se da će se 2021. vratiti mnogi zrakoplovi koji su prošlih sezona letjeli prema Puli i obrnuto. Ako se pandemija obuzda, iduće bi se godine, u najboljem slučaju, moglo ostvariti oko 25 posto prometa iz rekordne 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!