20:07 / 04.10.2018.

Autor: HRT

'Nedopustivo da država ne dobije vlasnički udio'

-

-

Foto: - / -

U Temi dana bilo je riječi o planu za restrukturiranje Uljanika. Gostovali su ekonomski analitičar Ratko Bošković i dopredsjednik Sindikata metalaca RH Đino Šverko.
Nova inačica plana restrukturiranja Uljanika predviđa sudjelovanje države i strateškog partnera u omjeru 50-50. A to prema za sada dostupnim podacima znači da bi svatko trebao uložiti oko 340 milijuna eura. Brodogradnja bi ostala na otoku, dok bi Arsenal postao dio gradske jezgre kao komercijalni, turistički i rezidencijalni centar. Planom restrukturiranja predviđa se odvajanje Uljanika i 3. maja.

Nakon što tu inačicu analiziraju u Ministarstvu gospodarstva, bit će poslana u Brisel na odobrenje. To je budućnost. Sadašnjost su blokirani računi obaju škverova, raskidanje ugovora o gradnji brodova i traženje načina za isplatu rujanske plaće. Gosti Teme dana bili su: ekonomski analitičar i publicist Ratko Bošković te dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Đino Šverko.  Nažalost, pozivu se nije odazvao nitko iz Uprave Uljanik Grupe.

Đino Šverko kazao je kako sindikati zaobiđeni pri izradi novog plana restrukturiranja, o tome su čitali u Glasu Istre. Ratko Bošković smatra kako će se novcima strateškog partnera 'popeglati dubioze Uljanika d.d.' te da je sad postalo jasno da u restrukturiranje ide brodogradilište Uljanik - tvrtka kćer Uljanika, a ne holding. "Holding se dokapitalizira a kao protuvrijednost će partneru dati Arsenal. Onda će nastaviti graditi brodove. Hoće li imati gubitaka ili ne, mi to ne znamo. Međutim, onda će se pojaviti neki privatni vlasnik koji će snositi rizik od gubitaka, ali to ne bi smjela biti država", kazao je Bošković.

Sindikatima smeta prenamjena prostora, a lokalna vlast potpisala je deklaraciju prema kojoj neće biti prenamjene prostora. "Međutim, diplomatskim riječnikom se sad može čuti da će biti prenamjene koja neće štetiti Uljaniku", kaže Đino Šverko. Ratko Bošković smatra da nakon odvajanja od Uljanik grupe brodogradilište Treći maj mora nastaviti graditi brodove i mogao bi nastaviti poslovati. Uljanik Brodogradilište još se mora dokazati da je sposoban graditi unikatne brodove.

Ratko Bošković dotaknuo se i pozicije Danka Konačara. "Ovo je potpuno nova zanimljiva situacija. Brodogradilište Uljanik, tvrtka kćer se restrukturira, a Končar postaje vlasnik Uljanika d.d. - što znači da se on ni ne mora baviti brodogradnjom. Uljanik d.d. će i dalje biti vlasnik Uljanik brodogradnje. Međutim neprihvatljivo je to da država za restrukturiranje brodogradilišta daje 1,5 milijarde kuna, a da zauzvrat ne dobije ništa. Tako je bilo i s Brodosplitom. Debeljak je državi vratio dva promila tog iznosa, a danas je stopostotni vlasnik Brodosplita. Ako država sudjeluje s 50 posto, trebala bi i imati 50 posto vlasništva. Kad posao postane uspješan, država se može povući", rekao je Bošković. "Nedopustivo je da država ne dobije vlasnički udio", naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!