13:15 / 16.06.2019.

Autor: Renata Ostović/I.H./HRT

Nedostaju nam nasadi trešanja

Ilustracija (foto: pixabay)

Ilustracija (foto: pixabay)

Foto: - / -

Trešnja je traženo voće - s dobrom cijenom - i šteta je da pravih nasada nemamo više.
Berba trešanja u punome je jeku. Godina trešnjama nije naklonjena. Bilo je puno kiše, plodovi pucaju i urod će biti znatno manji nego lani. Pogotovo ranijih sorata. Trešnja je traženo voće - s dobrom cijenom - i šteta je da pravih nasada nemamo više. U Osječko-baranjskoj županiji pod trešnjama je samo 60-ak hektara.

U Zoljanu - selu u blizini Našica - Rudica Čeme bere trešnje u jednom od najsuvremenijih nasada u tom kraju.

- Odlučio sam se neko ulaganje, a pošto smo mi Slavonci zaljubljeni u zemlju, jako smo vezani uz zemlju. Nešto sam htio, bilo je to vrijeme poticaja, i evo, povuklo me. A zašto trešnje? Zato što je naše mjesto Zoljan inače poznato po trešnjama. I ono, jednostavno sam se odlučio na tu kulturu, govori Čeme.

Danas je ovdje na 3,5 hektara 1600 stabala sa rumenim plodovima prepunih čudesnih tvari. Trešnja zahtjeva puno svjetla i topline, a zadovoljava se s malim količinama padalina.


Ilustracija (foto: pixabay)

Posebice u vrijeme zriobe. Jer povećane oborine ometaju zametanje cvjetnih pupova, izazivaju slabu oplodnju, opadanje plodića i pucanje plodova. Posljednje tri godine vrijeme je poslužilo, pa je urod u ovom voćnjaku bio odličan.

Zbog klimatskih nedaća ovogodišnji će urod trešanja u ovom voćnjaku biti upola manji nego prošle godine. No, nadaju se da će srednje sorte, koje se sada beru, ali i kasnije sorte, ipak biti bolje kvalitete.

Berba je težak fizički posao, ali, kažu berači, može se. Posebice kada je ekipa dobra. Ipak zbog vrućine treba dobro poraniti. U berbi više ženskih ruku. Jednako spretnih kao i muških. U prosjeku berači na sat naberu od šest do devet kg slatkog ploda. A trešnja do kupca mora stići zdrava i neoštećena.


Ilustracija (foto: pixabay)


Već petu je godinu hrvatska metropola sigurno tržište za ove slatke, mesnate plodove. Svježe, danas ubrane zoljanske trešnje, već sutra ujutro Zagrepčani mogu kupiti u četiri trgovačka centra na štandovima obiteljskog obrta Rudice Čemea.

Ove su godine otišli i korak dalje. Povezali su Plavu i Zelenu Hrvatsku, pa zoljanka voćna kraljica polako osvaja i probirljivo tržište Istre.

U proizvodnji trešanja je puno rada, ali kada u vrijeme njihove zriobe voćare pomazi priroda, kaže Rudica Čeme, onda je ipak isplativ posao. Tada gotovo sve svoje trešnje proda svježe. Jer njegove voćne kraljice imaju svoje vjerne kupce. Koji im se uvijek iznova vraćaju!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!