15:46 / 28.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Nedostatak stručnih radnika jedan od najvećih izazova za njemačko gospodarstvo

Nedostatak stručnih radnika jedan od najvećih izazova za njemačko gospodarstvo

Nedostatak stručnih radnika jedan od najvećih izazova za njemačko gospodarstvo

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck upozorio je u petak na drastični manjak stručnih radnika koji bi mogao izazvati velike probleme njemačkom gospodarstvu.

- Mi srljamo u dramatičnu nestašicu stručnjaka i općenito radne snage ako ne budemo odlučnije reagirali, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) u parlamentu.

Dodao je da bi Njemačka trebala pojačati programe kvalifikacije i intenzivirati useljavanje radne snage.

Ukazao je na zabrinjavajući podatak da po kojem deset posto učenika ne završi srednje strukovno obrazovanje.

- To je zastrašujuća brojka, to tako ne smije ostati. Ako govorimo o manjku stručnjaka ovo je prva tema koje se moramo dotaknuti, istaknuo je Habeck.

Prema najnovijim procjenama, Njemačkoj trenutno nedostaje 1,2 milijuna radnika, od toga dvije trećine stručnih. Najveći manjak je u IT, ugostiteljskom i medicinskom sektoru.

Njemački Zeleni biraju novo vodstvo

U petak u Berlinu započinje konvencija vladajuće stranke Zelenih na kojoj bi se trebalo izabrati novo stranačko vodstvo.

Dosadašnji predsjednički dvojac, Annalena Baerbock i Robert Habeck, koji su u novoj koalicijskoj vladi postali ministari vanjskih poslova i gospodarstva, povlače se čela stranke, sukladno pravilima o razdvajanju stranačkih i vladinih funkcija.

Najizgledniji kandidati za preuzimanje predsjedništva su dosadašnji vanjskopolitički glasnogovornik Zelenih Omid Nouripour i dopredsjednica Ricarda Lang.

Izbor predsjednika će na online konvenciji biti u subotu.

Prema analitičarima, pred novim vodstvom se nalazi teška zadaća usklađivanja stranačkih smjernica i kompromisa koje iziskuje rad u novoj vladi sa socijaldemokratima i liberalima.

S liberalima postoje nesuglasice u vezi klimatskih smjernica vlade, a u vanjskoj politici, osobito u odnosu prema Rusiji, zeleni teže oštrijem kursu od socijaldemokrata i kancelara Olafa Schulza.

Uoči prošlogodišnjih izbora, Zeleni su dugo vodili u anketama, ali su na kraju ostvarili 14,8 posto glasova i bili treća stranka po snazi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!